1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Овощари искат подпомагане след актуализацията на бюджета, масово се отказват от бизнеса

Овощари искат подпомагане след актуализацията на бюджета, масово се отказват от бизнеса

Предлагат да се разграничи земеделския бизнес, за който са необходими повече работници и който е по-зависим от поливни условия

Овощари настояват за подпомагане на сектора след актуализацията на бюджета. Те предлагат да се разграничи земеделския бизнес, за който са необходими повече работници и който е по-зависим от поливни условия. Боян Боянов коментира темата като член на УС на Съюза на дунавските овощари за област Бяла, Русенско. Самият той се занимава с овощарство. Боян Боянов, член на УС на Съюз на дунавските овощари:
„Да се отделят примерно 30-40% за овощари, зеленчукопроизводители и животновъди, защото всички сме на един кантар – неблагодарен и много ръчен труд, свързан с хора. Не можем да намерим работници. Ще внасям работници от Украйна, няма от къде. Нямаме достатъчно техника, липсват и оборотни пари, имаме нужда от хладилна техника, машини, ремаркета, амбалаж. Тези неща трудно можем да си ги позволим и чакаме помощи, но условията са хиляди и трудно изпълними."
Според Боянов в българското земеделие има неравнопоставеност между отделните подсектори. Дизбалансът идва от различните условия на труд при производство на отделните култури. Боян Боянов подчерта, че за малките и средни производители един от най-голямите проблеми е административната тежест и сложните изисквания при кандидастване за подпомагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.