1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Празни оранжерии и липса на български зеленчуци на пазара

Празни оранжерии и липса на български зеленчуци на пазара

За да можем да се издържаме, ще трябва да продаваме доматите, ранно производство, на 8 лв./кг, а потребителите ще ги купуват на 15 лв./кг, казва агрономът Димитър Трайков

Страната ни може да остане без българска продукция. По-високите цени на електроенергията и природния газ и огромното поскъпване на торове и препарати за растителна защита принуждават мнозина оранжерийни производители да преустановят работа.

„Много голяма част от колегите решиха да не рискуват и не засадиха зеленчуци, освободиха оранжериите и персонала и в момента оранжериите са празни. Спекулата при търговците е огромна и ценовата разлика е много голяма докато зеленчуците стигнат до трапезата“, заяви агрономът и земеделски производител Димитър Трайков. Той даде за пример техен сорт домат, който произвеждат. От оранжерията излиза на 2,60 лв. с ДДС, а в търговската мрежа е 5,70 лв.

„Изходът е ние, земеделците, да се кооперираме и да изпълняваме изискванията на веригите, което е невъзможно, защото българите не сме отборни играчи. Другият вариант е държавна структура, която да прави износ. Частните малки оранжерии са много и една такава структура ще събира продукция, която ще удовлетвори големите търговски вериги. А и по този начин секторът ще се изсветли. Но при сегашната ситуация търговската мрежа, пазарите и тържищата ще разчитат на вносни плодове и зеленчуци от Турция, Албания и Гърция, където разходното перо отопление не е включено в цената. Няма как да излезе сметката, ако продаваш домат ранно производство при тези разходи“, категоричен е Трайков.

Себестойността на продукцията се е вдигнала със 100-200%, коментира още агрономът.

„За да можем да се издържаме и да получаваме същата печалба, ще трябва да продаваме доматите, ранно производство, на 8 лв./кг. Тогава потребителите ще ги купуват на 15 лв./кг. Секторът се е нуждаел винаги от подпомагане, преди кризата още. Навсякъде оранжерийните производители са подпомагани, докато в България има някакво подпомагане, но то е смешно.“

Суми агро - 01

Затварянето на оранжериите лавинообразно води до други проблеми. Производителите няма да произведат реколта и няма да могат да покрият заемите, които са изтеглили, от друга страна много от модерните съоръжения са направени по европейски проекти и при неизпълнение на договорите с ДФ Земеделие, производителите ще търпят санкции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.