1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Реколтата от царевица в ЕС ще бъде по-голяма, въпреки късната сеитба

Реколтата от царевица в ЕС ще бъде по-голяма, въпреки късната сеитба

Въпреки тези предизвикателства от Европейската комисия прогнозират реколта в размер на 65 милиона тона

Неподходящите метеорологични условия в голяма част от Европа забавиха сеитбата на царевицата. На места е прекалено влажно и студено, в други държави има недостиг на дъжд. Това води до намаляване на площите. Въпреки това реколтата ще бъде по-голяма в сравнение с миналогодишната, прогнозират експерти.

В централна и западна Европа месец март беше студен и с много валежи, хладен е и април. В страните с най-голямо производство – Франция, Италия, България, Полша и Румъния - се очаква стопаните да намалят площите. Прибраното количество ще надхвърли реколтата от сухата 2022-а, когато в много държави растенията изсъхнаха на нивите и стопаните ожънаха най-слабата реколта от 2007 година насам. За настоящата година Европейската комисия очаква площта да достигне 8 милиона 530 хиляди хектара, което е с 33 хиляди хектара по-малко от 2022-а и със 725 хиляди хектара под площите през 2021 година.

В повечето случаи фермерите са предпочели да засеят повече зимно зърно и рапица, както и по-издръжливия на засушаване слънчоглед. Увеличените са и площите със соя, която носи по-голяма печалба. Допълнителен фактор е натискът върху цените, произлизащ от украинския износ към източноевропейските държави. Най-засегнати са България и Румъния, както и Полша и Словакия.

agro bg youtube

И докато в централна Европа времето през първите пролетни месеци беше прекалено влажно и студено, на юг вече се усеща липса на вода, основно в Испания и Италия, но и в Унгария, Румъния и части на България. В Испания и Португалия царевица се отглежда с напояване, което при безводието там най-вероятно ще намали производството.

Въпреки тези предизвикателства от Европейската комисия прогнозират реколта в размер на 65 милиона тона, което е с 13 милиона тона или 25 процента повече от миналата година. В сравнение с 2021-а обаче ще има спад с 8 милиона тона. С най-голям ръст ще бъдат Унгария, Румъния и Словакия, смятат в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.