1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Слаборастящите подложки са по-ефективни в овощарството

Слаборастящите подложки са по-ефективни в овощарството

Кои са често допусканите грешки при резитбите

„Иновациите в овощарството са свързани най-вече с използваните подложки. Преди време като се използваха силно растящи подложки, но растенията влизаха бавно в плододаване. Ставаха големи като размер и качеството на продукцията не беше такова, което се изисква към днешна дата. С развитието на селекцията все повече навлизат слаборастящи подложки при различните овощни култури и това позволява по-гъсто насаждане на растенията и свързаното с това по-ранно плододаване и по-добро качество на плодовете и разбира се - по-лесното обслужване на растенията“, заяви доц. Антон Йорданов от Аграрен университет – Пловдив, който взе участие в семинар "Иновативни технологии, прилагани в малки овощарски стопанства, връзката им с климатичните промени и управление на растителните остатъци" в Кюстендил. Събитието се организира от Национална служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис - Кюстендил) и Аграрен университет - Пловдив.

Акцент беше поставен и на резитбите.

„Резитбата трябва да бъде съобразена първо с особеностите на всеки овощен вид, със съответната подложка и с възрастта на растенията. Най-много грешки се допускат с прекалено силна резитба в началото на периода от създаване на насажденията, което води до прекалено силен растеж и доста късно встъпване в плододаване, достигане на големи размери на дърветата или пък прекалено слаби резитби, дори никакви, които изтощават дърветата понякога. Не може да се даде универсална рецепта в това отношение.

Други грешки, които се допускат, са свързани с избора на място за създаване на конкретно насаждение. Като например, създаване на градини на неподходящи места, където съществува риск от измръзване - било през зимата, било през периода около цъфтежа и това води до проблеми и загуби.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.