1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. След фъстъци резултатите от следващите култури са много по-добри

След фъстъци резултатите от следващите култури са много по-добри

Площите с фъстъци могат да получават обвързана подкрепа за протеинови култури

Стара планина се счита за граница, на север от която фъстъците, които са изключително топлолюбивата южна култура, не могат да виреят. Климатът обаче се променя, разказва гл. ас. Иван Алексиев от Институт по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово, част от Селскостопанска академия.

Новите сортове, към които учените се стремят и работят, са със скъсена вегетация. Всеки ден, в който вегетацията е намалена, е успех за селекционерите. „Нашите фермери ще могат да си приберат продукцията малко по-рано в есенните дни. Сортът е с много голяма едрина на ядката, което е едно постижение за нашата селекция. Той има толерантност към болести, за да не се налага да се използват пестициди.“

По думите му у нас има интерес да се разширяват площите с фъстъци, не само заради качествата на културата, но и тъй като те са идеален предшественик за всяка следваща култура, особено за житните. Оставят почвата богата на азот, в сравнително нормално време освобождават площите и резултатите след фъстъци винаги са по-добри при останалите култури. Площите с фъстъци могат да получават обвързана подкрепа за протеинови култури.

Фъстъците, създадени в Института в Садово, се разпространяват на 90 процента в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Португалия и Франция.

  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.