1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. След около 20-25 дни в Добруджа ще започне прибирането на реколтата от зърнено-житни култури

След около 20-25 дни в Добруджа ще започне прибирането на реколтата от зърнено-житни култури

В Добричко и Силистренско масово се появява жълта ръжда, която може да редуцира добивите с 30-40%

Добиви от 450 до 900 кг от декар пшеница прогнозират учените от Добруджанския земеделски институт по време на Ден на отворените врати. Те представиха своите научни постижения при зърнено-житните култури, слънчогледа и най-новото направление в което работят – сертифицирано биологично производство. Топла и суха есен и безснежна зима са факторите, които не позволиха на пшениците да влязат в покой, анализира на пресконференция фитопатологът проф. Иван Киряков.

„Тази топла зима доведе до появата на някои болести като септориоза. Кафява ръжда имаше още през есента. Много листни въшки. Дори цялата зима имаше листни въшки и една от най-разпространените зимни въшки е царевичната листна въшка. Това обаче доведе до поява на така нареченото ечемичено вджуджаване, което е много силно изразено при ечемика и при доста от посевите на пшеницата.“

Климатичните „изненади“ не спират до тук. Пролетта в Добруджа се оказа със силно изразено засушаване и много ниски температури. Те рефлектираха върху пшеничните растения, които вече бяха в активна вегетация. За съжаление, в Добричко и Силистренско масово се появява още едно сериозно заболяване, което може да редуцира добивите с 30-40% - а именно жълта ръжда.

„Тази година на някои земеделски производители се наложи да третират два-три пъти. Има доста посеви в Добричкия район, които бяха нападнати от жълта ръжда, независимо от доброто прилагане на химична защита от страна на земеделските производители.“

След около 20-25 дни в Добруджа ще започне прибирането на реколтата от зърнено-житни култури. 1 млн. 200 хил. дка са площите с пшеница, около 60 000 дка – с ечемик. Основният въпрос е какви ще бъдат добивите?

„Ако паднат обилни валежи по време на жътвата, тогава нещата стават малко по-различни. Ще има полета, от които земеделските производители ще получат 900 кг от декар, но ще има места, където ако изкарат 450 кг, ще бъдат много доволни, но за съжаление обаче 450 кг няма да им покрият себестойността. Средно за Добруджа добивите ще са около 500 кг/дка.“

За да се справят с предизвикателствата на климата, блестите и неприятелите, земеделските стопани трябва да правят много точен избор на генетика и да залагат на сортове, доказани и пригодени за условията у нас, подчерта още проф. Киряков.  

Общо 42 сорта зърнено-житни култури представи Добруджанският земеделски институт. За 17 от тях – пшеница, ечемик и тритикале, наесен ще има базови семена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.