1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Столичната община разреши 80 от 600 земеделски машини да влязат в София утре

Столичната община разреши 80 от 600 земеделски машини да влязат в София утре

Протестиращите земеделци ще се съберат от 10:00 до 11:00 часа утре на площада пред храм-паметника "Александър Невски" и шествието им ще се придвижи до сградата на Министерския съвет

Графикът между Столичната община и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест бе уточнен днес. "След приключване на днешния протест за проблемите в енергийния сектор на България, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа", нашите протестиращи ще се придвижат физически към Министерски съвет като хора, не като машини. Относно машините получихме разрешение от Столична община утре сутринта между 05:00 и 07:00 часа преди да има трафик да придвижим определена бройка машини, до 80 комбайни, трактори и други, които да бъдат позиционирани на бул. "Т. Александров". Това каза за БТА Илия Проданов от Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Протестиращите земеделци ще се съберат от 10:00 до 11:00 часа утре на площада пред храм-паметника "Александър Невски" и шествието им ще се придвижи до сградата на Министерския съвет.

Проданов обясни, че ако след днешния протест зърнопроизводителите започнат да придвижват машините си към центъра на столицата, ще блокират целия вечер трафик на града и уточни:

"Ние не желаем да пречим на гражданите и затова приехме компромисен вариант в ранни зори да придвижим тежкотоварните машини към центъра на София, за да ги позиционираме за протести".

На въпрос на БТА колко тежкотоварни машини имат готовност да влязат в столицата, Проданов уточни, че в момента в пограничните села край София са разположени около 600 селскостопански машини заедно с техните водачи, но само 80 от тях ще бъдат допуснати утре в столицата. По отношение на призива, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи по-рано правителството да се разбере днес и да постигне споразумение с протестиращите земеделци, който призив бе подкрепен и от изявление на депутата от ДПС Делян Пеевски, че днес до обяд ще има разрешение на исканията на зърнопроизводителите, Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, каза, че се надява политическите сили да имат добрата воля да решат назрелите проблеми на сектора.

"Надявам се исканията ни да бъдат уважени и всички заедно да започнем да работим по конкретните теми за решаване на наболелите проблеми. Все още, въпреки че вече мина цяла седмица, не сме сядали заедно на маса за дебати, но процесът е динамичен, надявам се на добронамерени послания от властимащите", обясни още Караколев.

По думи на Проданов протестиращите очакват да бъде решено първото им от общо петте искания, което е най-проблемно и се отнася за вноса на зърно от Украйна. "Депутатите обсъждаха в Народното събрание да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна, което допълнително разпали проблемите в сектора и доведе до протести", обясни Проданов и допълни: "Надяваме се политиците да възприемат, че всички производители от земеделския сектор милеят да запазят българското производство и не смятат за редно да се допуска какъвто и да било внос на зърно от Украйна".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.