1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Тридесетото юбилейно издание на Българския фестивал на сливата привлича гости от цялата страна

Тридесетото юбилейно издание на Българския фестивал на сливата привлича гости от цялата страна

В него се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, както и Представителният общински младежки духов оркестър, читалищни състави, гостуващи изпълнители, местни производители, занаятчии, граждани и гости на града

Тридесетото юбилейно издание на Българския фестивал на сливата привлича гости от цялата страна. Празникът започна с дефиле в центъра на града. В него се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, както и Представителният общински младежки духов оркестър, читалищни състави, гостуващи изпълнители, местни производители, занаятчии, граждани и гости на града. 

„В първия ден на есента в един от най-емблематичните и красиви български градове, перлата на българския балкан отново отвори гостоприемно своите врати, за да се превърне в столица на цветовете, красотата, традициите, обичаите, но и за да ни покаже бъдещето и младостта“, каза Йотова на откриването на празника.

По думите ѝ без традициите и обичаите не можем да имаме бъдеще. Тя се обърна към екипа на Община Троян, които не само съхраняват 30-годишната традиция на този фестивал, но всяка година има нещо ново и градът става тесен за всички, които искат да се докоснат до автентичното и талантите. „Тук си дават среща не само везбата, не само дърворезбата, не само пирографството, не само прословутата троянска керамика, но и всички изкуства, художници и скулптори, танцовото изкуство, певческото изкуство, хоровете“, добави вицепрезидентът. 

Тя поздрави кметът на Троян Донка Михайлова за получената първа награда за "Зелена община" и пожела талантът, красотата и българщината винаги да бъдат емблема на този град. 

Кметът на община Троян Донка Михайлова откри Българския фестивал на сливата, като го опреди като най-истинското, искреното и жизнерадостното събитие, което Троян чака цяла година. „Обичаме Фестивала на сливата, защото чрез него се връщаме към корените си и си припомняме колко важна за нас е планината, колко важно е мястото, на което сме родени, на което отглеждаме децата и внуците си, колко важна е традицията със занаятите, които са неизменна част от нашия празник и, разбира се, колко важна е тя - сливата и ракията“, посочи Михайлова.

По думите ѝ чрез този празник традицията се превръща в поминък и в бъдеще. „Чрез традицията осигуряваме ежедневието, хляба и работата на децата си и търсим перспектива в развитието. Така вече 30 години, в които Фестивалът на сливата се превърна в един от най-добрите в Европа“, каза още кметът.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов също благодари на домакините за това, че съхраняват местните традиции – с веселие, празнично настроение, гостоприемство.

На празника по традиция бе "запален" казанът за изваряване на сливова ракия от тазгодишния главен майстор – Михал Капоун, изпълнителен директор на „Винпром – Троян“ АД. Официалните гости участваха и в игра, свързана с разпознаване на видовете ракии.

Изпълнен бе и химнът на фестивала с участието на Народно читалище „Изгрев-1926 г.“ в село Бели Осъм и Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – Троян.

Част от празника са и дегустации на традиционни местни ястия. Новата атракция е „Триизмерен стенопис - 30 години Български фестивал на сливата“ пред Народно читалище „Наука-1870 г“, пред който желаещите се снимат за спомен от този ден.

Празничната програма предвижда също кулинарна изложба и конкурс за най-добра домашна сливова ракия, както и състезание по надяждане с люти чушки. За доброто настроение ще се погрижат ансамбъл „София-6“ и местни и гостуващи танцови и музикални състави. Гостите ще видят и арт инсталацията на Фондация „АЛОС“ и Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян.

Вечерта в Троян фестивалът ще завърши с концерт на Трио „Сопрано“ и Миро.

В Орешак начало на фестивалните дейности ще бъде дадено с концерт на народния певец Деян Митев. Предвидени са също демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, конкурс за най-добра домашно приготвена сливова ракия, концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен”.

На откритата сцена в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата ще се изявят местни и гостуващи танцови и музикални състави.

Програмата в Троян и Орешак продължава и на следващия ден. Във всички фестивални дни в планинския град ще има "Улица на занаятите", "Ден на отворените бутилки във "Винпром -Троян" АД", както и забавления за децата - рисунки на асфалт, арт ателиета по керамика и плъстене на вълна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.