1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Украйна с голяма реколта и трудности при експорта

Украйна с голяма реколта и трудности при експорта

До 2 ноември бяха ожънати 60% от площите

Почти 23 милиона тона пшеница ожънаха украинските стопани тази година. Това е увеличение с 1 милион тона спрямо 2022, сочат изчисленията на американското земеделско министерство. Въпреки това фермерите нямат повод за оптимизъм, тъй като износът към Европейския съюз и останалия свят е затруднен, цените падат, а запасите се увеличават.
 
През новия сезон Украйна ще може да изнесе най-много 10,5 милиона тона пшеница, след малко над 17 милиона тона през предишния. Това ще доведе до увеличение на складовите наличности - от 2 до 7 милиона тона. Това оказва силен натиск върху цените на вътрешния пазар и още повече ограничава износа.
 
По количество царевицата е най-важната култура в страната. До 2 ноември бяха ожънати 60% от площите, а заради добрите условия през това лято реколтата ще бъде в размер на почти 31 милиона тона - с 4,5 милиона тона повече, отколкото през миналата година. От тях за експорт ще отидат 24,7 милиона тона, след 27 милиона тона през предходния сезон. В резултат ще се увеличат и складовите наличности, и то с 1,8 до 6 милиона тона. 
 
След като Русия еднократно прекрати действието на Черноморския коридор, износът от Украйна се насочи към Европейския съюз и по други маршрути. В европейските страни на първа линия това доведе до фермерски протести и забрани за внос на украинска продукция. 
 
Тези ограничения обаче не дадоха желания резултат и не стабилизираха пазарите в Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. Цените в петте държави продължават да падат, което означава, че влияние оказват и други фактори, а не само вносът от Украйна. Един от тези фактори например е голямата реколта от царевица в Бразилия . Освен това Киев разработи нов механизъм, който позволява износът да минава транзитно през държавите на първа линия и да достига до нуждаещите се страни в Африка и Азия. Става дума за експортни лицензи, които се издават от земеделското министерство в Киев след консултации с Европейската комисия и транзитната страна. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.