1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земеделски производители блокираха ГКПП "Дунав мост"

Земеделски производители блокираха ГКПП "Дунав мост"

Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

"Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно". По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. "Това ще доведе до пълен крах на българското производство", смята той.

Синан Вейсал, областен координатор за Русе на браншова камара „Плодове и зеленчуци“, каза, че секторът не е в добро състояние от много години. „Борим се за оцеляване. Евтиният внос на плодове от Украйна влошава допълнително положението“, каза Вейсал. По думите му цената на килограм замразени малини внос от Украйна е 1.20 евро, а в България се плаща 2.00 лв. за брането на килограм малини. Той заяви, че искат нормални условия за работа и държавата да застане зад тях

Протестиращите обясниха, че имат пет искания. Част от тях са въвеждане отново на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко, месо, живи животни и мед.

Милен Коев каза, че друго искане е изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство заради войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. Държавата да компенсира и земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

Протестът ще продължи до 12:30 часа днес, а след това движението ще бъде затваряно през час през деня, каза Милен Коев. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.