1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земеделски производители с тежка техника протестираха в Стара Загора

Земеделски производители с тежка техника протестираха в Стара Загора

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора- Хасково, който е и връзката с автомагистрала "Тракия".

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат дотогава, докогато ние не извоюваме своите права като сектор, каза за БТА Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му протестът в Стара Загора е обединил не само зърнопроизводители, но и всички в сектор "земеделие", а исканията са свързани с това, когато от страна на държавата се предприема едно действие, то да бъде съобразено с нуждите на сектора и да се имат предвид аргументите на засегнатите страни. Берберов коментира, че на протеста днес се очакват около 500 души производители от Стара Загора, които ще преминат по централния булевард "Св. Патриарх Евтимий" и ще тръгнат към София, за да се включат в утрешния Национален протест. Той допълни, че движението през днешния ден ще бъде затруднено, за което протестиращите се извиняват на гражданите.

По думите на Берберов  в момента има "огромно количество продукция, която залежава. От миналата година има около 600 000 тона само слънчоглед, а от тази година има над 2 млн.тона слънчоглед. Пшеницата, която е залежала, е над 5 млн.тона", каза още земеделският производител. Той риторично се обърна с въпрос "Ние необходими ли сме?" 

Инициативният комитет настоява продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

От бранша искат изплащане към земеделските производители на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта до края на месец септември, както и незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред настояванията на земеделците е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед и облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.