1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земеделски производители затвориха главния път София – Варна при п. в. „Боаза“

Земеделски производители затвориха главния път София – Варна при п. в. „Боаза“

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест за спасяване на българското земеделие. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Вече се образуват колони от автомобили в двете посоки. Движението ще бъде ограничено за един час.

Стопаните се присъединяват към исканията на инициативния комитет, съставен от 24 организации. Те настояват за продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

„Все още не бяхме ожънали слънчогледа, когато се заговори, че забраната ще бъде вдигната, търговците спряха да купуват или свалиха цената. Първият събран слънчоглед реализирахме на цена от 790 лева на тон, в момента цена над 700 лева няма. Предполагам, че ще я свалят още. При среден добив от 200-250 кг от декар говорим за приход от 140 лева от декар, като само рентите ни са 60 лева на декар в нашия регион. Ние сме в средата на страната, далеч сме от пристанища и бази, нямаме наблизо преработватели. Имаме транспортни разходи от 60-70 лева на тон“, каза БТА Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч.

По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите. „Отказват да им купуват млякото, чудят се какво да го правят, разваля се. Има хора, на които не им е плащано млякото. Те искат да си продават животните и да приключват. Пчеларите са прибрали меда и чакат изкупна цена, която я няма, защото има внос“, каза още Начева и добави, че преговорите с държавата са закъснели.

Преслав Георгиев, зърнопроизводител от Ябланица, заяви за БТА, че настояват за изплащане към земеделските производители до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

„Искаме защита на родното производство от страна на държавата. Виждаме колегите в Полша, Румъния, Унгария, които могат да го направят, значи и тук може“, каза Георгиев.

Той добави, че ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор, а утре ще тръгнат за София със земеделска техника, за да бъдат чути на място „от хората, които трябва да им обещаят“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.