1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земеделци ще блокират страната

Земеделци ще блокират страната

Протестите са насрочени за 18 и 19 септември

След проведената среща на земеделски производители и съставения Инициативен комитет се взеха решения за общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник - 18.09.2023 г., а във вторник протестът ще се концентрира в София.

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника. „Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство. “

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти“, заявиха обединените организации.

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите.“

На брифинг пред медиите Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви:

 „Това, което се случи днес в Народното събрание беше падение, но ни направи огромна услуга – за пръв път се обединява целият сектор, това е наистина прецедент.“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.