1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 11 държави от ЕС искат отмяна на националните цели за намаляване на пестицидите

11 държави от ЕС искат отмяна на националните цели за намаляване на пестицидите

Тези действия трябва да се основават на стабилни научни и статистически принципи

Коалиция от 11 държави от Европейския съюз предлага да се премахнат националните цели в предложението за намаляване наполовина на употребата на пестициди до 2030 година. Идеята може да влезе в официалната позиция на Съвета като част от междуинституционални преговори. 
 
Първоначалното предложение на Европейската комисия относно регламента за устойчива употреба на пестициди, представено през юни 2022-а, предвижда изчисляването на националните цели за намаляване, които заедно дават обща цел от 50 процента намаление до 2030 година. Така Брюксел искаше да създаде индивидуални цели, изчислявани годишно и предназначени да отчитат различията в много страни по отношение на употребата на препарати, както и предизвикателствата, пред които са изправени.
 
Сега 11 държави членки излизат с предложение за пренаписване на предложението, за да се премахне изцяло позоваването на националните цели. То беше направено от България, Чехия, Естония, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия и беше представено на среща на работната група. 
Вместо национални цели всяка държава да опише в своя национален план за действие, което да допринесе за приближаване на целите на Съюза за намаляване на емисиите, се казва в документа. Тези действия трябва да се основават на стабилни научни и статистически принципи. Изброени са и няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при проектирането на тези действия.
 
Това включва например нуждите от продоволствена сигурност, наличието на икономически и технически обосновани нехимически мерки и видовете вредители, присъстващи във всяка отделна страна.
Тъй като министрите на земеделието все още договарят позицията си по досието, окончателният му вид все още предстои да бъде очертан. Това означава, че ако спечели подкрепата на други държави, предложението на 11-те може да влезе в окончателната позиция на Съвета и да бъде обсъдено в междуинституционалните преговори, известни като трилози. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.