1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 450 000 дка с есенници са третирани срещу листни въшки

450 000 дка с есенници са третирани срещу листни въшки

Времето благоприятства разпространението на хоботници по пролетните култури

 

Обследванията, направени от специалистите на Районната служба за растителна защита в Плевен, показват по-висока плътност от листни въшки в областта, но това не е  единственият регион в страната, нападнат от този вредител. Третиране в цялата страна е извършено на около 450 хил. дка, съобщават от аграрното министерство. По-масова поява на листните въшки може да се наблюдава с настъпването на фенофаза "млечна зрялост" при пшеницата, което в съчетание със засушаването допълнително ще окаже негативно влияние върху формирането на добива.

Възрастните индивиди на вредната житна дървеница са в плътност много под прага на икономическа вредност (ПИВ). Наблюдава се яйцеснасяне и начало на излюпване на ларвите, но не се очаква плътност от ларвите над ПИВ.

В много райони на страната е установено нападение на житната пиявица над ПИВ, но за Плевенска област плътността на възрастните е много под ПИВ. Към момента в засегнатите райони се наблюдава масово излюпване на ларвите.

Установено е начало на поява на пшеничен трипс в посевите с пшеница в районите, но от този вредител посевите в Плевенско и Ловешко не са засегнати. Развитието на неприятеля обаче се благоприятства от високите температури и ниското количество на валежите. Така че се очаква увеличаване на плътността от възрастни и ларви и завишаване на вредната им дейност.

Нападение на брашнеста мана по пшеницата е отчетено предимно в по-гъстите посеви, по долните листа и стъблата. Засушаването задържа развитието на болестта и на този етап няма опасност от разпространение и влияние върху добива.

Третирането с хербициди при есенниците приключи в по-кратки срокове, като някои от площите (10-15% от засетите), останаха нетретирани поради ускореното преминаване на фенофазите. Заплевеляването в нетретираните площи допълнително ще окаже неблагоприятно влияние върху развитието на житните култури, където плевелната растителност се явява конкурент на културните растения по отношение на усвояването на влагата от почвата.

От вредителите при слънчогледа най-голяма опасност представлява сивият царевичен хоботник. В районите на Враца, Русе и Плевен е отчетена плътност над прага на икономическа вредност. Плътността е по-висока там, където не е спазено сеитбообръщението или в новите посеви, които са близо до миналогодишните. В района на Бургас се наблюдава по-висока плътност от щурци на около 6000 дка слънчоглед, което изисква провеждане на допълнителни наблюдения и в другите области на страната както при полските, така и при зеленчуковите култури. В района на Плевен е установена и вредна дейност от възрастните на сив царевичен хоботник. Сухото и топло време благоприятства развитието и разпространението на хоботниците при слънчогледа и царевицата, като по-големи поражения се очакват в районите Русе, Плевен, Враца и Видин.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.