1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Байер финализира придобиването на Монсанто

Байер финализира придобиването на Монсанто

Стъпката е стратегическа и укрепва портфолиото на компанията

Байер завърши придобиването на Монсанто на 7 юни след получаване на всички необходими регулаторни одобрения. „Придобиването на Монсанто е важна стратегическа стъпка, с която укрепваме нашето портфолио като водещи дейности в областта на здравеопазването и храните. Ще удвоим обема на агробизнеса си и ще създадем водещ двигател на иновациите в областта на земеделието, което ще ни позволи да обслужваме клиентите си по-добре и да отключим дългосрочния потенциал за растеж в сектора,“ каза Вернер Бауман, председател на Управителния съвет на Байер АГ.

Байер обяви намерението си да придобие Монсанто за пръв път през май 2016 г. и подписа споразумение с американската компания за 128 долара на акция през септември 2016 г. В момента такава цена съответства на обща сума от около 63 млрд. долара, вземайки предвид дълговете на Монсанто към 28 февруари 2018 г. Във връзка с цялостния регулаторен процес по одобрението на сделката, Байер се съгласи да се раздели с част от бизнеса си, който генерира 2.2 млрд. евро приходи от продажби през 2017 г. за усреднена продажна цена от 7.6 млрд. евро. С включването на Монсанто и вземайки предвид продажбата на част от бизнеса, дейностите в областта на здравеопазването и земеделието биха се изравнили по обем през 2017 г., с pro forma продажби в размер на около 45 млрд. евро, включително продажби на КропСайънс в размер на около 20 млрд. евро. През 2017г., след продажбата на дяловете, в двете компании работят общо приблизително 115 000 служители.

Придобиването на Монсанто се очаква да генерира значителна стойност. Байер предвижда положителен принос към основната печалба на акция от 2019 г. и двуцифрено нарастване след 2021 г. Освен това, след продажбата на част от бизнеса, Байер очаква общата дейност да добави  принос към EBITDA печалбата в размер на 1.2 млрд. долара на година след 2022 г.

За да придобие Монсанто Байер осигури първоначално мостово финансиране в размер на 57 млрд. долара. Както беше обявено през септември 2016 г. този заем се рефинансира чрез комбинация от собствени и заемни средства, като някои от транзакциите вече са приключени. Последната мярка със собствен капитал, обявена вчера, е емитиране на права.

Байер ще стане едноличен акционер в Монсанто на 7 юни. Според условното одобрение на сделката от страна на Министерство на правосъдието на САЩ, интеграцията на Монсанто и Байер може да бъде извършена веднага щом приключи продажбата на дялове на БАСФ. Това се очаква да стане в рамките на два месеца. „През последните две години се подготвяме сериозно за бъдещата интеграция. Значителният ни опит в интегрирането на други големи компании доказва, че можем и ще постигнем успех,“ споделя Бауман.

Името на компанията ще остане Байер. Монсанто няма да се използва повече като търговско име. Продуктите на придобитата компания ще запазят имената си и ще бъдат включени в портфолиото на Байер.

Пълен набор от иновативни технологии и решения

„Иновациите са жизненоважни за устойчивото производство на по-здравословна, безопасна и достъпна храна за нарастващото население на земята. Комбинирането на двата бизнеса ще ни позволи да въвеждаме иновациите по-бързо и да предоставяме решения, специално създадени за нуждите на фермерите навсякъде по света,“ обяснява Лиъм Кондън, член на Борда на директорите на Байер и президент на дивизия КропСайънс. „В бъдеще нашите екипи в лабораториите и на полето ще са в състояние да предприемат много по-холистичен подход към иновациите, като в същото време отговаряме на огромните предизвикателства, с които се сблъскваме в земеделието.“

С включването на Монсанто и продажбата на част от бизнеса общите инвестиции на Байер в областта на развойната дейност биха достигнали 5.7 млрд. евро, като 2.4 млрд. от тях биха били pro forma инвестициите в общия агробизнес.

По-голяма ангажираност към устойчиво и отговорно развитие

Байер осъзнава напълно нарасналата отговорност, която идва с позицията на лидер в земеделието. Компанията ще продължи да засилва своята ангажираност в областта на устойчивото развитие, да спазва най-високи стандарти на етика и отговорност, да работи за осигуряването на безпроблемен достъп до здравеопазване и храни и да намалява отпечатъка си върху околната среда. „Ще постигаме екологичните си цели със същата дисциплина, с която постигаме финансовите си такива,“ каза Бауман.

Байер потвърждава и своята ангажираност към по-голямото включване на акционерите в бизнеса. Бауман сподели: „Нашата цел е да задълбочим диалога си с обществото. Ще се вслушваме в критиците си и ще работим заедно с тях, където имаме допирни точки. Земеделието е твърде важна област, за да позволим на идеологическите различия да спрат прогреса. Трябва да разговаряме и да се изслушваме – само така можем да изграждаме отношения помежду си.“

 За Байер

Байер е международна компания с опит в областите на науките за живота – здравеопазване и земеделие. Продуктите и услугите на Байер имат за цел да носят полза на хората и да подобрят качеството им на живот. В същото време Групата цели да създаде стойност чрез иновации, растеж и висок потенциал за печалби. Байер съблюдава принципите на устойчиво развитие, както и социалните и етичните си отговорности. През финансовата 2017 г. в Групата работят около 99,800 служители, а компанията реализира продажби в размер на 35.0 млрд. евро. Капиталовите разходи възлизат на 2.4 млрд. евро, а разходите за изследователска дейност и развитие – на 4.5 млрд. евро. За повече информация посетете  www.bayer.com  

 

Етикети Байер,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.