1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Обучават земеделските производители в защита от нелегални пестициди

Обучават земеделските производители в защита от нелегални пестициди

Асоциация Растителнозащитна Индустрия България и Агенцията по храните проведоха семинар в Пловдив

Противопоставяне и предпазни мерки срещу появилите се на пазара у нас нелегални продукти за растителна защита беше целта на семинара за земеделските производители, който организираха Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – гр. Пловдив, в края на миналата седмица в града под тепетата. Двете институции показаха пред присъстващите земеделски производители от областта, че обединяват усилията си в борбата с нелегалните пестициди, отчитайки значимостта на този нарастващ у нас проблем.

 
Генералният директор на АРИБ Росица Стефанова разясни с убедително изложение пред представители на фирмите от бранша и земеделски производители, ползватели на техните продукти, сериозната заплаха и щетите, до които води фалшификацията и нелегалната търговия с продуктите за растителна защита. Тя благодари за съдействието в тази мисия на домакините на семинара - Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – гр. Пловдив и нейният шеф д-р Светозар Василев, както и на колегите си от АРИБ. Фирмите бяха представени от Иван Дражев от Синжента, Върбан Върбанов от БАСФ, Димитър Джумерски от Байер, Тодор Трифонов от Ефтимиадис. Всички те работят активно в своята практика, за да разясняват на земеделските стопани какво поведение трябва да имат, за да използват икономически изгодно и безопасно продуктите на големите фирми от растителнозащитната индустрия, присъстващи у нас.

 „Когато купувате пестициди – отваряйте си широко очите! Разпространили сме списък на забранените продукти за растителна защита”, припомни г-жа Стефанова. По думите й земеделците трябва да бъдат бдителни какво и от кого купуват, а растителнозащитните продуктите, за които плащат, трябва да са от регламентирани обекти. Само тези  които са разрешени, са в състояние да гарантират здравето, доходите и не на последно място чистата околна среда. Стефанова призова и държавните власти да активизират действията си и положат повече усилия в оптимизирането на сроковете за разрешаването на нови продукти и в прилагането на новото европейско законодателство, касаещо правата върху интелектуалната собственост.

На семинара присъстваха и Светлана Русева от Агенция Митници – Пловдив и Иван Динов от икономическа полиция към Областна дирекция на МВР-Пловдив. Заедно с експертите от централното ръководство на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Добринка Павлова и Лазар Чавдаров те увериха земеделските производители във възможностите и правомощията на контролните органи да следят и санкционират физическите лица и фирмите, които продават нелегални и фалшиви продукти.

Заместник - изпълнителният директор на БАБХ Антон Величков увери, че контролният орган разполага с достатъчно средства и пълномощия, за да преследва и санкционира нарушителите, но предупреди земеделските производители, че трябва да пазаруват препарати за растителна защита само от лицензирани търговци и фирми и да пазят фактурата или касовата бележка за вече купения продукт. Само така биха могли да докажат пред контролния орган кой е източникът на евентуално продаден им фалшификат, нелегален или забранен продукт за тяхната земеделска практика. Законодателните аспекти в областта на контрола на продуктите за растителна защита обясни Добринка Павлова – началник отдел „Контрол на продукти за растителна защита и торове” в БАБХ.

Представителите на водещите компании от растителнозащитната индустрия от своя страна увериха, че фирмите им работят върху новаторски дизайн, опаковки и етикети на своите продукти с цел противопоставяне на нелегалните дейности. Същевременно разработват и обучават стопаните в най-добрите практики за употреба на препаратите, за да им помогнат за постигането на максимален икономически ефект в тяхната земеделската практика.

Семинарите на АРИБ и БАБХ с цел в засилване борбата срещу нелегалните продукти за растителна защита ще продължат и в други областни градове на страната, увери шефът на Асоциацията Росица Стефанова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.