1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Проект за контрол на луда крава

Проект за контрол на луда крава

 

Съвместен българо-немски проект на стойност 500 000 евро по Програма ФАР за контрол на болестта луда крава стартира вече у нас, информира директорът на РВМС-Монтана д-р Людмил Антов. Той трябва да приключи догодина.

Както обясни д-р Антов проектът се осъществява между нашето Министерство на земеделието и горите и немското Министерство за защита на потребителите, прехраната и селското стопанство, Националната ветеринарно-медицинска служба и Националният ветеринарен изследователски институт, които са преките бенефициенти по изпълнение на проекта от българска страна, а от страна на Германия ще участват експерти в областта на заболяването.

Целта на проекта е да бъде въведена система за контрол на болестта луда крава, като се прилагат различни методи на изследване и овладяване на заболяването. С отпуснатите средства българските специалисти ще се обучават по безопасно съхранение на изследвания рисков материал, качествен контрол и превантивни мерки срещу болестта.

Изпълнението по този проект е във връзка с постигането на съответствие с изискванията на европейското законодателство и осигуряването на високи нива на защита на потребителите. Според участниците в проекта от немска страна, прилагането на системата за контрол на лудата крава ще отвори пътя на страната ни към европазарите за износ на месо и месни продукти от говеда, кози и овце./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.