1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Птичият грип продължава да се разпространява в Германия

Птичият грип продължава да се разпространява в Германия

Федералното министерство на земеделието издаде заповед, с която се определят хигиенните мерки, които трябва да спазват стопаните

Птичият грип продължава да се разпространява в Германия. Вече 11 провинции съобщават за открити мъртви диви птици, заразени с вируса Н5N8. В Бавария е въведена обща забрана домашните птици да не се пускат на открито.

За да се намали риска от пренасяне на заразата върху птицевъдните стопанства, министерството на околната среда нареди на всички фермери, отглеждащи птици, да ги приберат на закрито. Това се отнася и за най-малките стопанства с по няколко кокошки, както и за любителите на гълъби и други декоративни птици.

Забраната ще важи за неопределено време, се казва в съобщение на провинциалното правителство. Подготвят се предпазни мерки, засягащи изложения и пазари за живи птици.

Заболяването е регистрирано и в други германски провинции. Федералното министерство на земеделието издаде заповед, с която се определят хигиенните мерки, които трябва да спазват стопаните. Забранява се достъпът на външни лица до сградите, в които се държат птиците. Работещите трябва да носят защитно облекло и да го почистват старателно след работа. Обмисля се и заповед за прибиране на всички птици на закрито за цялата територия на страната.

Междувременно и в Дания се появиха първите случаи на заболяването. Вирусът е регистриран в малко стопанство. Заразени са били 10 птици, останалите е трябвало да бъдат умъртвени по хуманен начин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.