1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Суша започва да мъчи житните и пролетните посеви

Суша започва да мъчи житните и пролетните посеви

Днес научни работници ще говорят пред земеделските производители от областта какво трябва да се прави

 

Регионалната служба за растителна защита-Враца и отдел "Растителна защита и фитосанитарен контрол"-Монтана организира днес в Младежкия дом в Монтана среща със зърнопроизводителите от областта под надслов "Опазване на зърнено-житните култури от болести и неприятели".

Събитието се организира във връзка с предстоящата национална кампания на Министерството на земеделието и горите и Националната служба за растителна защита, която ще протече под мотото "Зърното - това е животът! Да повишим качеството и средните добиви от зърнено-житните култури в страната!".

Ето какво сподели за фитосанитарната обстановка в областта шефката на отдела в Монтана Изабела Георгиева:

- Не сме забелязали някоя болест или вредител да има намножаване над определения праг на вредност, което е нормално както за сезона и по-хладното време. Но в интерес на истината трябва да кажем, че вече се наблюдават най-разпространените вредители по пшеницата и ечемика - житната дървеница и житната пиявица.

Ние ги следим и своевременно информираме стопаните къде броят на вредителите трябва да се ограничава с пръскане, за да се запази доброто качеството и добивът.

За лектори на срещата са поканени ст.н.с.II ст. д-р Христинка Кръстева и ст. н.с.II ст. д-р Йорданка Караджова от Института за зашита на растенията в Костинброд.

От 17 до 25 лева на декар, засят с пшеница ще спечели фермер, който опази посевите си от икономически най-важните болести и вредители, съветват от Националната служба по растителна защита.

Сметките показват, че минималните разходи за пръскане против житната дървеница и брашнестата мана са 4,56 лева на декар, а максималните - 12,50 лева. Цената на обработката на посевите със самолет е от 60 до 90 стотинки на декар.

Според мнението на специалистите от Областната служба за съвети в земеделието преобладаващата част от посевите в областта са в добро състояние, но от доста време се развиват в условията на воден дефицит, което във фазата на вретененето ще се отрази на добивите, тоест - те ще намалеят ако скоро време не паднат достатъчно валежи.

И дано това стане, защото дъжд чакат и 124 507 дка посеви с черен маслодаен слънчоглед и 4070 дка с шарен слънчоглед. Царевицата за зърно пък е 30 692 дка - сочи справката на отдел "Информационно обслужване и технологии" на областната дирекция "Земеделие и гори" от началото на седмицата. Те също чакат дъжд.

Третирани с хербициди са 86 882 дка с маслодаен слънчоглед и едва 4720 дка с царевица за зърно. Ако нейната сеитба не продължи, малкото засети площи едва ли ще осигурят областното животновъдство през следващата година с фураж.

На днешната среща ще се кажат много важни неща, вероятно ще се дадат и ценни съвети, които ако фермерите осъществят, ще им бъде само от полза.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.