1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. KWS отговаря на климатичните предизвикателства с усъвършенствана селекция!

KWS отговаря на климатичните предизвикателства с усъвършенствана селекция!

Край добруджанското село Паскалево беше представено обогатеното портфолио на компанията при царевица и слънчоглед

За шеста поредна година край добруджанското село Паскалево фирма KWS представи на мащабна платформа богато портфолио от царевица и слънчоглед. Домакин на открития полски ден беше Живко Василев от „БИО“ ООД.

На полето земеделски стопани от Североизточна България се запознаха с цялото портфолио на компанията, в което като „звезди“ изпъкват най-новите предложения.

„Това са хибриди, които стават все по-адаптирани към предизвикателните агроклиматични условия и това ясно се вижда в година като тази. Тук на място могат да се сравнят по-старото поколение и по-новото поколение продукти и ясно да се видят подобрените характеристики на хибридите“, изтъкна Петко Василев, управител на KWS България.
петко-василев

Петко Василев, управител на KWS България

Сред новостите на полето са 4 хибрида царевица, които са за първи път на българския пазар. „Те покриват интереса на фермерите в цялата география на страната – с ФАО от 350 до 440. Така нашето портфолио стана още по-добро. Имаме още по-висока сухоустойчивост, още по-добро представяне в условия на стрес, тъй като през последните години сушата дава сериозно отражение върху потенциалните добиви“, допълни Петко Василев.

„Сушата и екстремно високите температури са двата основни стресови фактора. Към тях трябва да добавим още един, характерен за тази година - големи температурни амплитуди през пролетните месеци. Имаше региони със сериозни слани. Нашите нови предложения са с изключително добро представяне в условията на всички стресови фактори“, изтъкна Петко Василев. Това се постига чрез селекционни станции, разположени в различни географски точки. „Два от новите ни хибриди KWS БАНАТО и KWS ОЛТЕНИО са създадени в селекционна станция на около 100-на километра от тук. Т.е. те са селектирани в географията, която съвпада със Северна България. Убедени сме, че това е правилният подход“, категоричен е Петко Василев.

KWS ОЛТЕНИО се числи към предпочитаната група у нас (ФАО 380), формира от 16 до 20-редови кочани, изключително добре озърнени до върха с тежко зърно (до 50 зърна в реда). При оптимални условия ще даде отличен резултат, но при условия на стрес резултатите ще бъдат стабилни. Убедени сме, че той ще надхвърли по добивност дългогодишния ни лидер КАПИТОЛИС.

KWS БАНАТО се числи към група ФАО 400, навсякъде се представя впечатляващо.

KWS ГИРО е включен в сходна група с другия наш предпочитан хибрид КОЛЕГАС, със сходни характеристики, но с изключително подобрена сухоустойчивост. На мрежата от 300 опитни полета даде убедително силен резултат с над 30 кг разлика от останалите.

KWS ГИРО в следващите години ще бъде нашият бестселър в група 400 по ФАО. И в момента той се отличава сред останалите в опитите в Централна Северна България с доброто си развитие и добре оформените кочани.

В слънчогледа KWS също излиза с подобрено портфолио. Представени са два нови SU толерантни хибриди, които видимо се отличават от останалите.

„SUVEX SU е новата звезда в сегмента на SU-толерантните хибриди, заяви г-н Петко Василев, управител на KWS България. -Подходящ е за плодородни почви и отглеждане при интензивна технология. Характеризира се с добре формирани пити, изцяло озърнени до средата. Семената имат средна към висока масленост с много добра хомогенност на посева.

 

ARNETES SU е вторият хибрид от Сулфо-технологията, той е изключително сухоустойчив, това е видимо от състоянието на листната маса. ARNETES SU е с една идея по-късен от SUVEX и с незначителна разлика в добивния потенциал.

арнетес

На полето земеделските стопани имаха възможност да разгледат предложения на KWS България при една по-нетрадиционна култура – сорго. Представени бяха различни продукти с бяло и червено зърно. От компанията са убедени, че тази култура има бъдеще, тъй като се отличава с висока сухоустойчивост и може да бъде заместител на царевицата.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.