1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Пшениците, които устояха на натиска на болести през влажната пролет

Пшениците, които устояха на натиска на болести през влажната пролет

Катуло, Каронте и Набуко - ранозрели, високодобивни, силно братими

Устойчиви резултати, независимо от условията. Това търсят земеделците, когато си избират сортове пшеница. За да могат да получават стабилни добиви, независимо дали годината е суха, или влажна. Точно такива качества показват италианските сортове Катуло, Каронте и Набуко. Сеят се в България за втора поредна година. И успяват да се справят с предизвикателствата. Типичен пример е опитното поле в с. Полско косово, с домакин Петър Петров.

„Сеитбата беше в средата на октомври, но поникването се осъществи в края на ноември заради сушата. Поникването беше дружно, братенето стана през зимата. Нашите пшеници отново демонстрираха своята силна способност за братене, те компенсираха късното поникване, развиха доста добър клас. По-малко им се отразиха късните пролетни студове и сланите, както и падането на температурите. Показаха добър фитосанитарен профил – въпреки влажната пролет, с помощта на стопанина, който внесе два пъти фунгицид и биостимулант, останаха чисти от болести, въпреки че натискът е много голям“, разказа Стоян Милев, търговски представител на Сембодиа за Русенска област.

 

Стоян Милев, търговски представител на Сембодиа за Русенска област

Същите са били условията и в землището на с. Тръстеник, където Недко Маринов е извел опит с пшениците. „Сеитбата беше на 18 октомври, но поникването – в края на ноември, заради сухата есен. Сортовете обаче демонстрираха силно братене, което компенсира късното поникване, а през пролетта наблюдавахме добра гъстота на посева“, посочи Стоян Милев.

Ранозрели, високодобивни, силно братими

 

Катуло е осилест сорт, силно братѝ и компенсира късното поникване, проявява толерантност към основните болести по пшеницата, както и поносимост към късните пролетни студове. От него може да очаквате много добри добиви, с добри качества на зърното. Сортът понесе много спокойно големите температурни пролетни амплитуди, а пролетните валежи очакваме да помогнат на сорта да разгърне в максимална степен продуктивните си възможности и да бъде сред първенците по добив тази година.

Каронте е по-ранен сорт в сравнение с Катуло, отново с много добър фитосанитарен профил и добра братимост. Ниските температури през пролетта не се отразиха на растенията. Оформя много добри и пълни класове. При него високият добив е основен акцент, както и високите качества на зърното, подходящ е за интензивни и екстензивни условия на отглеждане.

 

Набуко е ранен сорт, с добър фитосанитарен профил и устойчивост на късния пролетен студ. Отблагодарява се с отличен добив и високи хлебопекарни качества на зърното.

 

Разглеждайки отблизо класовете и на трите сорта, виждаме добро опрашване и озърняване, пълни класове, оптимисти сме за добивите, прогнозира Стоян Милев. Той препоръчва на земеделците да не залагат само на един сорт, а на комбинация от сортове, които са доказани, добре адаптирани да се представят добре и в сухи, и във влажни години. И не на последно място - да ползват качествени, сертифицирани семена. Много опасни болести се пренасят със семената, а при завишения натиск от болести тази пролет – рискът от пренос на болести със семената е особено висок. При тази ситуация едва ли ще е приемлив компромис тази есен да ползваме несертифицирани семена.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.