1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Ще се образува снежна покривка

Ще се образува снежна покривка

Очакват се ниски минимални температури на места до минус 12°С

Прогнозираното застудяване в края на второто и началото на третото десетдневие на януари ще запази покоя при зимуващите земеделски култури. Очакваните валежи от сняг в периода от 19 до 25 януари ще образуват снежна покривка в по-голямата част от полските райони, която ще осигури защита на есенните посеви от ниските минимални температури – на места до минус 12оС. Тези стойности, при отсъствие на снежна покривка, ще бъдат критични за късно засетите зимни житни култури, които са във фаза поникване и начално листообразуване.

Вследствие есенната суша и късните сеитби преобладават посевите, зимуващи във фаза трети лист. Малка част от посевите с пшеница и ечемик на места в Дунавската равнина и в Горнотракийската низина са във фаза братене - подходящата фаза за зимуване.

Подобрение на условията за провеждане на резитби при овощните култури се очаква през втората половина от периода. Резитбите трябва да започнат от студоустойчивите семкови овощни видове (ябълка, круша) и по-старите плододаващи дървета.

  

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.