1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Европейският пазар за трактори достигна нов връх въпреки верижните предизвикателства от Ковид-19; допълнителни затруднения с доставките заради войната в Украйна

Европейският пазар за трактори достигна нов връх въпреки верижните предизвикателства от Ковид-19; допълнителни затруднения с доставките заради войната в Украйна

Регистрациите на селскостопански трактори са нараснали със 17% спрямо 2020 г. и са на най-високото ниво за поне десетилетие

Почти 230 000 „трактори“ са регистрирани в Европа1 през цялата 2021 година, според различни източници от националните власти. От тези регистрации малко под 30% са машини с мощност 37kW (50 к.с.) и по-малко, а останалите са с мощност 38kW и повече. CEMA смята, че малко под 180 000 от тези машини са селскостопански трактори. Останалата част е съставена от различни машини, които понякога са класифицирани като трактори, което включва АТВ, бъгита, телескопични товарачи и друго оборудване. Преглед на общия брой регистрации на трактори може да бъде намерен в приложението, включително разбивка на съотношенията на регистрациите във всяка страна, които могат да бъдат класифицирани като селскостопански трактори.

Регистрациите на селскостопански трактори за цялата 2021 година са нараснали с около 17% спрямо 2020 г. Дори вземайки предвид факта, че пазарът през 2020 г. имаше смушения поради пандемията от Ковид-19, особено през второто тримесечие, този ръст представлява значително подобрение на пазарните условия. Броят на регистрираните трактори със сигурност е най-високият регистриран в сравними данни, които се простират десетилетие назад. Силните резултати са постигнати въпреки широко разпространените нарушения на световната производствена верига на доставки и недостиг на работна ръка поради високите нива на заразяване с Ковид-19.

grafika
Графика 1 - Източник Systematics International, форматиране от CEMA

1 Стойностите обхващат повечето ЕС пазари и някои страни не от ЕС. Вж. приложението за пълния списък на включените страни.

Производителите предупреждават за продължаващи производствени закъснения

Производителите на селскостопански машини подчертават, че нарушенията на гладката работа на техните производствени дейности са се умножили през последните няколко месеца. Навсякъде ситуацията се е влошавала от лятото на 2021 г насам. Дори и преди кризата в Украйна, във февруарското издание на Барометъра на CEMA 2022 г., 51% от отговорилите производители са казали, че очакват спирания на производството поради прекъсвания на доставките през следващите четири седмици. Проблемът е дори още по-разпространен сред производителите на трактори, със съответно 64% и 71% от отговорилите докладващи, че очакват спирания на производството (графика 2). Войната в Украйна предизвика дори още по-голямо ограничаване на доставките, което вече е очевидно в началото на март в последния Барометър на СЕМА.

grafika4
Графика 2 - Източник Бизнес барометър на CEMA (февруари 2022 г.)

Тези притеснения се добавят към другите смущения: транспортни и логистични, при които недостизите на контейнери предизвикаха значителен ръст на цените и закъсненията; наличните работници за работата на заводите на пълен капацитет поради разпространението на варианта Омикрон на Ковид-19; растящите цени на стоките и енергията.

С допълнителното влошаване на смущенията и с настъпването на селскостопанския сезон, производителите отново наблягат на притесненията си по отношение на възможностите за навременно изпълнение на техните поръчки, въпреки всички усилия, които правят по цялата верига на добавената стойност. Цялостното въздействие на войната предстои да бъде оценявано.

Високи цени на селскостопански стоки поддържат пазара

Докато пазарът на трактори беше възпиран от производствени закъснения, търсенето беше постоянно силно през цялата 2021 г. Редица фактори допринесоха за равнището на търсенето, но високите и растящи цени на селскостопанските стоки са може би най-важният. Това е демонстрирано от световния индекс на цените на храните, публикуван всеки месец от  Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ОПЗ ООН). Той показа, че цените на храните през 2021 г. са били средно с 28% по-високи отколкото през 2020 г. и са били на най-високите си равнища от 2011 г. насам (графика 3). Все повече селскостопански отрасли споделят високите цени, с всеки от показателите на компонентите - покриващи месо, млечни продукти, зърнени храни, растителни масла и захар - на най-високите си равнища от поне пет години, а индексът на растителните масла е достигнал исторически връх. Европейските цени за повечето стоки следваха подобна тенденция, при все това приходите на стопанствата също бяха засегнати от високите входящи разходи, особено на горивото и торовете.

grafika2
Графика 3 - Източник ОПЗ ООН, форматиране от CEMA

Регистрациите на трактори нарастват във всички мощностни класове

Всички мощностни класове регистрират нарастване на регистрациите през 2021 г., но ръстът е по-малък за най-големите трактори (графика 4). Измежду класифицираните като селскостопански трактори машини има 9% ръст на броя машини над 132kW, половината от който е регистриран за машини с двигатели с по-малка мощност. Най-големият ръст от всички е за трактори с мощност 22kW и по-малко, регистрациите на които са се увеличили повече от половина, в сравнение с 2020г.

grafika5
Графика 4 - Източник Systematics International, форматиране от CEMA

Значителни разлики между страните за 2021 г.

Двата най-големи пазара на трактори в Европа остават Франция и Германия 9графика 4), като тези две страни регистрират почти четири селскостопански трактора от всеки десет регистрирани в Европа. Регистрациите в тези две страни нарастват по-бавно отколкото в останалата част на Европа през 2021 г., и все пак те нарастват с 10% и 9% съответно. За сравнение, ръстът в Италия и Полша, третият и петият най-големи пазари, беше особено силен с 36% и 42%. Заедно с Великобритания и Испания тези страни отчитат допълнителни 35% от европейските регистрации. Само малко над един от всеки четири нови селскостопански трактори, регистрирани в Европа, е извън тези шест водещи пазара.

grafika6
Графика 5 - Източник Systematics International, форматиране от CEMA

Преглеждайки броя на регистрациите в Европа, икономическите експерти от националните сдружения на CEMA допълниха

В Германия са били регистрирани 34 472 нови селскостопански трактори през 2021 г. Това отговаря на ръст от 8,6% в сравнение с предишната година. Почти три четвърти от регистрираните превозни средства са трактори с мощност от повече от 50 к.с. Увеличението в този мощностен клас е умерено сравнено с предишната година (+0,2%). От друга страна тракторите с мощност под 50 к.с. показват значителен ръст (+38,4%). Най-силните месеци бяха март, със сезонен връх, който беше наблюдаван също и през предходните години, и декември, със засилването за края на годината.

Във Франция 36 053 трактори бяха регистрирани за първи път, след сборуване на всички семейства трактори. Това е най-доброто представяне от 2013 г. насам. След задоволителната година през 2020, въпреки спиранията на линиите и частични затваряния на заводи, 2021 отбеляза подновен ръст, с увеличение от 9,9% (+3256) на регистрираните нови трактори. Категорията трактори зелено пространство е тази, която прогресира най-много, с ръст от 47,1% (+2136). Регистрациите на стандартни трактори са се увеличили с 2,7% през 2021 г., достигайки 24 543 бройки.

В Италия данните относно регистрациите през годината показват голям скок за тракторите (около 24 400 продадени бройки, +36%) и за другите видове превозни средства. Положителни ефекти дойдоха и от поощренията за машини 4.0, които ще останат в сила и през новата година. Допълнителна помощ ще дойде от фондовете на ЕС, като например плановете за развитие на селските райони (РСР) и ЕС от следващо поколение (ЕССП). В началото на новата година пазарите все още бяха обещаващи. Въпреки това обаче, военната криза в Украйна и влошаването на ситуацията по веригата на доставки ще доведат до влошаване на добрите прогнози.

Регистрациите на трактори във Великобритания през първата половина на 2021 г. бяха с 25% по-високи отколкото за същия период на 2020 г. и, още по-важно, бяха с 12% над средното за предишните 5-години за този период на годината. През втората половина на годината регистрациите бяха съвсем леко по-високи от тези през 2020 г. и с 2% под средните стойности. Това се случва въпреки много силните все още поръчки за трактори; регистрациите за годината бяха наравно с най-добрите последни години, но можеха да са значително по-високи, ако всички поръчки можеха да бъдат доставени нормално. Ситуацията беше сходна за останалите видове селскостопанско оборудване, с повишаване на стойността на поръчките за неподвижни машини със 17% през 2020 г., но приключите продажби бяха само с 3% по-високи. Изоставането на поръчките, чакащи да бъдат доставени в края на годината беше с 40% по-голямо от предишната година, като то нарасна с подобен процент и през 2020 г.

Регистрациите на трактори в Испания, се увеличиха с 10,0% през 2021 г., но регистрираните 10 905 бройки бяха с 1,2% под средните стойности за последните 5 години. По видове трактори, 94 са верижни (+45% и -9%), 5 278 са стандартни (+10% и -4%), а 5533 са с тясна колея (+9% и +1%). Постоянният ръст на пазара на втора ръка (+22% и +1%) – въпреки че понесе тежък удар през локдауна през 2020 г. – и отрицателните тенденции на селскостопанските разходи задействаха спирачките на пазара на нови трактори през третото и четвъртото тримесечия на 2021, когато той беше повлиян също и от ограничени доставки. От друга страна, добрата еволюция на специалните култури задвижи ръст на регистрациите на трактори с тясна колея и ATV (+41%  и +88%).

Броят на регистрираните нови трактори в Полша през годината беше с 42% по-висок, отколкото през 2021 г. Последният път, когато е бил регистриран подобен брой трактори е бил през 2014 г. Въпреки огромните притеснения относно бъдещето, пред които са изправени предприемачите и селските стопани в началото на пандемията, това беше втората последователна добра година за отрасъла. Това важи също и за пазара на прикачния инвентар, където очакваният ръст беше оценен на 20-25%. Има редица причини за това. Първо, последните две години бяха добри за селските стопани - добри посеви и липса на природни бедствия под формата на суши или наводнявания допринесоха за повишаването на приходите на селските стопани. Освен това, те можаха да се възползват изяло от еврейските субсидии. И накрая, общата икономическа ситуация, с вероятния ръст на цените на машинните части, извадиха на преден план многобройни инвестиционни планове.

Промишленият оборот от селскостопански машини в Белгия през 2021 г. се е възстановил и е отче ръст от 23%, за да достигне 1,038 милиарда ЕВРО. Входящите разходи все още тежат върху маржовете, докато затрудненията на веригата на доставки и пазара на труда възпрепятстват производството. Предприятията все още гледат на бизнес средата като благоприятна, с допълнително нарастващо гарантирано ниво на дейност; използването на капацитета все още е високо въпреки спада в последното тримесечие. По отношение на собствения пазар, регистрациите на трактори са се увеличили с 13% спрямо 2020 г. В обобщение има високи очаквания за 2022 г., поради високите цени на селскостопанските продукти, но животновъдният отрасъл е изправен пред проблеми с регламентите за емисии на азот и ще трябва да предприеме редица мерки за драстичното има намаляване.

Продажбите на трактори в Нидерландия, през 2021 показаха лек ръст (+5%) в сравнение с 2020 г. Като цяло нидерландските селски стопани показват увереност в инвестирането в нови машини, но млекопроизводителите са леко по-внимателни, поради несигурностите по отношение на новите регламенти, които могат да ограничат млеконадойните им стада, въз основа на превишаването на стандартите за азот близо до зони от Природа 2000. Въпреки това поръчките са положителни, с ръст от грубо 20%.

Пазарът за трактори в Австрия се развиваше много положително през първите три тримесечия на 2021 г. През този период в Австрия бяха произведени с 28% повече трактори, отколкото през същия период на предишната година. Годината беше еднакво успешна по отношение на първите регистрации, с постигнат ръст от 32,3%, спрямо същия период на предишната година. Като част от мерките за възстановяване в Австрия беше създадена субсидия за закупуване на трактори (първокласна инвестиция), която имаше много положително влияние върху развитието на пазара.

Регистрациите на трактори в Дания през 2021 г. отбелязаха ръст от 10,6% спрямо същия период на 2020 г. Това отразява подобно развитие в други европейски страни и трябва да се дължи частично на цените на храните през 2021 г., които бяха с 28% по-високи отколкото през 2020 г.

Регистрациите на селскостопански трактори в Турция за цялата 2021 година са нараснали с около 32,7% спрямо 2020 г. През този период са регистрирани 64 070 трактора, а степента на промяна е била 20,7% в сравнение със средните стойности за последните 5 години. Селските стопани, които планират да инвестират в селскостопански машини през идните месеци, ускоряват инвестиционните си планове поради очакванията за много висока инфлация и ниска себестойност на финансовите инструменти. Междувременно само няколко нови модела машини се предлагат на пазара за втора ръка, което повлия положително на търсенето на нови трактори. Въпреки това обаче, новото законодателство за безопасност, което влезе в сила през Юли, причини проблеми с планирането и производството, а нарушения на веригата на доставки също ограничиха възходящата тенденция в доставките.

Барометърът на CEMA показва допълнителни затруднения на доставките заради войната в Украйна

Според най-новия Барометър на CEMA, Индексът за общ бизнес климат за отрасъла на селскостопанските машини в Европа остава на най-високо равнище, но е спаднал драстично с началото на войната в Украйна. През март индексът е спаднал от 53 на 30 пункта (по скала от -100 до +100).

По отношение на цялата 2022 година, представителите на европейската промишленост все още прогнозират +5% ръст на оборота за техните предприятия. Според проучването, очакваните загуби на оборот от Източна Европа ще бъдат повече от противодействани от допълнителният ръст в останалия свят, особено в Северна и Южна Америка, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия.

Засега последиците от руската война против Украйна изглежда вероятно да навредят на отрасъла повече върху вече ограничената страна на доставките, отколкото на пазарната страна. Беларус, Русия и Украйна заедно представляват по-малко дори от 5% от общия оборот на проучваните дружества през 2021 г., спрямо остатъчния спад на рекордните запаси от поръчки. Вместо това сега изглежда, че ще стане още по-трудно да се изпълнят поръчките, тъй като затрудненията в доставките и ръстът на цените имат тенденция да се усилят в резултат на кризата. Това важи в особена степен за производителите на комбайни и трактори, съответно 81% и 70% от които ще бъдат принудени временно да спрат производството в определени моменти от предстоящите четири седмици.

grafika3

Приложение:

Общи регистрации в Европа (януари - декември)  
  ФГ % селско-стопански трактори - 2021 г.
  Държава   2021   2020 % Промяна
Австрия 8730 6539 +33,5% 83%
Белгия 5805 5173 +12,2% 63%
Босна и Херцеговина 797 690 +15,5% 53%
Хърватска 2881 2218 +29,9% 36%
Чешка Република 5815 3642 +59,7% 58%
Дания 3055 2761 +10,6% 57%
Естония                            1714 1177 +45,6% 32%
Финландия 11832 9756 +21,3% 16%
Франция 35771 32753 +9,2% 98%
Германия 34852 32040 +8,8% 93%
Гърция 2788 2110 +32,1% 100%
Унгария 3336 3126 +6,7% 82%
Исландия 580 416 +39,4% 25%
Ирландия 3478 2837 +22,6% 68%
Италия 24385 17944 +35,9% 100%
Латвия 782 562 +39,1% 76%
Литва 2797 1820 +53,7% 54%
Люксембург 801 815 -1,7% 36%
Молдова 1641 1085 +51,2% 79%
Нидерландия 2848 2715 +4,9% 100%
Норвегия 2689 2602 +3,3% 98%
Полша 20241 14166 +42,9% 69%
Португалия 3032 2755 +10,1% 100%
Сърбия и Черна Гора 1885 2429 -22,4% 99%
Словакия 2891 3332 -13,2% 1%*
Словения 1388 1115 +24,5% 100%
Испания 11672 10676 +9,3% 93%
Швеция 12039 10146 +18,7% 25%
Швейцария 4435 4269 +3,9% 57%
Великобритания 14071 11934 +17,9% 100%
Общи регистрации 229031 193603 +18,30% 78%
Селскостопански трактори 179571 153979 +16,62%
37kW и по-малко 66654 52999 +25,76%
38kW и повече 162377 140604 +15,49%

* Данните, получени от Словакия, съдържат голям брой машини, чието състояние не може да бъде определено, така че процентът на селскостопанските трактори не е точно отражение на стойностите

Източник: Източник Systematics International, форматиране от CEMA

Забележка: общият брой регистрации може да включва други видове превозни средства, като телескопични товарачи и ATV-та. Освен това, за някои страни, може да включва регистрации на машини втора ръка. Това все още не е най-добрият набор от данни към CEMA, почерпен от националните власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.