1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Големите винпроми у нас постепенно преминават към механизирано прибиране на гроздето

Големите винпроми у нас постепенно преминават към механизирано прибиране на гроздето

Така те приключват навреме гроздобера и са независими от фактора работна ръка

Бързо, качествено и ефективно прибиране на гроздето със самоходен гроздокомбайн Gregoire беше демонстрирано тази седмица в землищата на с. Венец и с. Найден Герово, където се намират лозовите масиви на винпромите „Карнобат” и „Пещера”.

Събитието беше организирано съвместно с фирмите „Римекс 1-Холдинг” и „БАСФ България”. Целта беше пред гроздопроизводители и журналисти да се покажат отлично опазени лозя от болести и неприятели и механизирано прибиране на гроздето с машина на компанията Gregoire, която е номер 1 в производството на гроздокомбайни както във Франция, така и в световен мащаб.

Гроздокомбайнът G 8 демонстрира прибиране на гроздето по начин, който води до ниски експлоатационни разходи, придружени с отлично качество на реколтата. „Преди 6 години започнахме проучване на този тип машини и разбрахме, че най-важното за клиентите е качеството на събраната продукция от гроздокомбайните да се доближава в най-пълна степен до качеството на брането на ръка”, заяви търговският директор на фирмата вносител „Римекс 1-Холдинг”, Димана Страхинова. Тя подчерта още, че новият самоходен гроздокомбайн G 8 не само прибира продукцията почти на 100%, но и технологията за очистване на зърната от чепката, както и на попадналите листа и растителни остатъци осигурява чист добив на цели и здрави зърна.

Нововъведенията в кабината на гроздокобайна помагат да се наблюдава и следи целия процес на работа от водача, благодарение на големия дигитален дисплей, който разполага с вградени видео камери под шасито на машината. В новата кабина в мултифункционалния джойстик са интегрирани всички функции на управление на гроздокомбайна и водачът няма нужда да пуска джойстика, за да прави допълнителни настройки на беритбата.

Освен това гроздокомбайните с марката Gregoire могат да се ползват целогодишно, като към тях се агрегатират различни модули както за пръскане, така и за резитба, което ги прави изключително функционални за цялостния цикъл на производството на грозде. Благодарение на отлично опазените лозя от болести и неприятели представители на винпромите „Карнобат” и „Пещера” изразиха задоволство от добива и качеството на продукцията.

Главният агроном на винпром „Карнобат” Душан Няголов заяви още: „Високото качество и големите добиви не са просто природна даденост, а резултат от целенасочените ни и постоянни грижи и използването на високотехнологична техника за обработка и беритба”. Егор Боев, директор на „Аграрен отдел”  на винпром „Пещера” заяви, че работят с 4 комбайна на Gregoire. „Нашата политика е да се замени изцяло беритбата на ръка с механизирано прибиране на гроздето. С тези комбайни в рамките на месец, месец и половина ние приключваме кампанията по гроздобера, което прави 8 дка на час, при среден добив от около 800 кг/дка”, допълни Егор Боев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.