1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Гумите IF и VF – намаляване на уплътняването на почвата, при увеличаване на товароносимостта

Гумите IF и VF – намаляване на уплътняването на почвата, при увеличаване на товароносимостта

Те дават възможност на фермерите да вършат работата си по-изгодно, като същевременно опазват почвата

Добре известно е, че намаляването на уплътняването на почвата е пряко свързано с по-доброто прибиране на реколтата, както по отношение на качеството, така и по отношение на резултатите. Ето защо производителите на машини и гуми продължават процеса на усъвършенстване в този сектор, насочвайки се към все по-устойчиво селско стопанство, както в екологичен, така и в икономически аспект.

Днес гумите VF (много висока гъвкавост) и IF (подобрена гъвкавост) са най-добрият отговор на всички проблеми с уплътняването на почвата, тъй като те имат по-голяма площ на отпечатъка и изискват по-ниско налягане на напомпване. Тези характеристики позволяват на селскостопанската техника да се справя с по-тежки товари.

И все пак, има ли някакви технологии, които ни позволяват да направим още една крачка напред?

Отговорът е да. Cyclic Field Operations (CFO) е специална маркировка, която се появява след номиналния диаметър на джантата - в случая на IF или VF гуми на  задвижващите колела. CFO специално идентифицира гуми, разработени за селскостопански машини, използвани в циклични полеви операции. Говорим за здрави гуми с голям отпечатък, използвани при движещи се товари, които включват и пикове на теглото.

Такъв е например случаят с комбайните по време на етапа на прибиране на реколтата или ремаркетата, превозващи зърнени култури. За тези превозни средства е регистрирано значително увеличение на теглото в сравнение с друго оборудване.

CFO може да направи разликата

Обикновено радиалната гума IF е в състояние да издържи повече от 20% от товара в сравнение със стандартната радиална гума. Ако гумата има и CFO маркировка за циклични полеви операции, тя може да издържи дори повече от 55% от натоварването, без да увеличава налягането на напомпване.

В допълнение, гумите с този тип маркировка са особено подходящи за мокри или кални полеви условия по време на сезона на прибиране на реколтата. Благодарение на по-големия отпечатък на земята и допълнителната флотационна способност, т.е. IF и VF технология, съчетана с правилно циклично планиране, земеделските производители ще имат повече възможности за гъвкаво прибиране на реколтата. Тези уникални характеристики на гумите CFO водят до повишена ефективност и производителност в селскостопанските операции, както и до подобрена производителност и издръжливост на гумите.

BKT е наясно с големите предимства на CFO и е решила да приложи тази маркировка върху няколко продукта. Сред тях е  AGRIMAX FORCE, един от най-успешните продукти на BKT благодарение на 21 IF размера с маркировка CFO. Тази гума е специално разработена за комбайни или трактори с висока мощност за прибиране на реколтата, транспорт и обработка на почвата. Два други продукта, идеални за операции по прибиране на реколтата, които изискват отлично сцепление плюс висока товароносимост, са AGRIMAX TERIS и AGRIMAX RT 600, които също са валидни в 6 размера IF с маркировка CFO.

И накрая, друг продукт на BKT, който се възползва от маркировката CFO, е AGRIMAX V-FLECTO в два размера VF. Тази гума от най-висок клас е проектирана да оптимизира производителността на тракторите от следващо поколение с висока мощност.

Точно както CFO е специфичен за цикличните операции, за BKT всяко приложение изисква правилния продукт. Поради тази причина – също така чрез непрекъснат диалог със своите потребители и общност, BKT се ангажира да разширява и подобрява гамата си от продукти, намиращи решения, които отговарят на многобройните нужди на всеки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.