1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Кирил Жендов: „Шмелцер – България“ дават най-доброто за съхранение на зърното

Кирил Жендов: „Шмелцер – България“ дават най-доброто за съхранение на зърното

В складовете си фермерът е инсталирал системи за вентилация и мониторинг на температурата на зърното

Земеделският стопанин Кирил Жендов е намерил решение за качествено съхранение на зърното. В базата си в село Лозенец фермерът е инсталирал системи за вентилация на зърно за плоски складове, предоставени от фирма „Шмелцер – България“ АД. Компанията е специализирана в областта на системитe и технологиите за съхранение, вентилация, охлаждане, сушене, почистване и предоставя индивидуални решения.

kiril jendov

„Вече имаме внедрен агрегат за охлаждане на зърното, което за България е нова технология, и безжична система за мониторинг на температурата. Тя автоматично следи температурата на зърното в складовете и чрез софтуер може при точки с нарушение на температурния режим да се предприемат действия за охлаждане на зърното“, разказва земеделският стопанин. Той посочва още: „Това е една цялостна система, която започва с телескопични тръби и вентилатори, които, когато се складира зърното, се поставят в склада с извод навън и в определени моменти, когато има условия с по-ниска влажност или температури, се осъществява интервенция с налягане на въздуха и се охлажда зърното. Това не позволява развитието на микотоксини, плесени, микроорганизими. Така се избягва химическата обработка на зърното и постигаме сериозно качество при съхранението“, категоричен е още Кирил Жендов. По този начин то може да бъде вложено в сладкарството и хлебопроизводството.

Фермерът е категоричен, че за България това е новост.

kiril borisov

Кирил Борисов, управител на Шмелцер България

„Това, което направихме с фирма „Шмелцер България“, е най-доброто за зърното. Грижата за зърното не приключва с прибирането му. Цялостният процес на съхранение се контролира много лесно и удобно. Машината за охлаждане на зърно на практика за мене е невероятна“, споделя впечатленията си земеделският производител.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.