1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Пазар на трактори: очаква се пик на продажбите към края на годината

Пазар на трактори: очаква се пик на продажбите към края на годината

Тенденциите в продажбите на италианския пазар са били отрицателни през по-голямата част от миналата година

Регистрираните данни за селскостопанската техника в Италия показват рязко нарастване през последните месеци на 2015 г., което сложи край на негативните тенденции в продажбите през предходната година. Пазарът на комбайни показва сигнали на възстановяване. Решаващата подкрепа е дошла от програмите за развитие на селските райони на Европейския съюз. Данните са представени от италианската Федерация на производителите на земеделска техника – FederUnacoma.

Регистрираните трактори и други селскостопански машини поеха в посока нагоре през последните два месеца на 2015 г., което повиши баланса в края на годината над нивото на прогнозите. Тенденциите в продажбите на италианския пазар са били отрицателни през по-голямата част от миналата година, но през ноември започва период на нарастване на печалбите с 37%, който продължава и през декември. През цялата година са продадени 18 420 машини, което е увеличение от 1.4%, в сравнение с 2014 г. Това позволява в края на 2015 г. завръщане към положителен растеж след 6 последователни години на спад.

Данните за продажбите по региони са доста различни. Най-много нарастват продажбите в областите Венето и Лацио. Най-другия полюс с най-голям спад в продажбите е област Емилия Романа.  Значителен принос за подобряване на пазара ще има изпълнението на мерките, обявени от правителството за разпределяне на 45 милиона евро за закупуване на селскостопанска техника в рамките на политиката за подобряване на стандартите за безопасност в земеделието.

превод: Анелия Дамянова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.