1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. В Италия: Спад на продажбите на трактори с 12.9% през 2023 г.

В Италия: Спад на продажбите на трактори с 12.9% през 2023 г.

Спадът засяга главно моделите със средна мощност

Неблагоприятната икономическа ситуация, съчетана със забавянето на публичните стимули за закупуване на селскостопанска техника от последно поколение, забави растежа на вътрешния пазар на трактори в Италия през 2023 г. след високите обеми на продажбите за двугодишния период 2021/2022 г. Регистрационните данни - обработени от FederUnacoma въз основа на регистрации, предоставени от Министерството на инфраструктурата и транспорта, показват спад от 12,9% за тракторите, като са регистрирани 17 613 броя (те са били 20 211 през 2022 г.). 
 
Спадът засяга главно моделите със средна мощност - от 57 до 130 kW (-23%), докато при моделите с ниска мощност от 20 до 56 kW спадът е с 5%, а в диапазоните над 130 kW – минус 14%. Класът 0-19 kW, от друга страна, отбеляза увеличение на регистрациите с 63%. Постепенната тенденция се дължи и на неотдавнашното изменение на Кодекса за движение по пътищата, което - обяснява асоциацията на производителите - позволи на непрофесионалните оператори да регистрират селскостопанска техника.
"През следващите месеци евентуалното влошаване на икономическата ситуация и геополитическата рамка, съчетано с ново обостряне на цените - заключава FederUnacoma - може допълнително да забави продажбите, докато пълното прилагане на новите финансови инструменти и облекчаването на кредитната криза може да даде тласък на пазара."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.