1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. В началото на жътвената кампания в Пловдивска област са проверени 360 комбайна

В началото на жътвената кампания в Пловдивска област са проверени 360 комбайна

До момента няма сериозни пропуски

360 са комбайните, проверени в началото на жътвената кампания в Пловдивска област. Това съобщи за радио “Фокус” Атанас Шопов, началник на регионалната служба за Контролно-техническа инспекция към Министерството на земеделието и храните.

При проверките се преглежда в какво състояние са лагерните възли, двигателите и ремъците на зърнокомбайните. При положение, че няма нарушение се издава удостоверение за преглед и се дава разрешение за влизане в житния блок. Ако има забелязани нередности се дава срок за да се отстранят пропуските и се извършва повторна проверка, но собствениците на комбайните не се глобяват, уточни Шопов. Според него и данните от проверките до момента няма сериозни пропуски, но някои собственици са започнали по-късно ремонта.

Общия брой на регистрираните комбайни в Пловдивско е 588, но от тях не работят всички, тъй като някои собственици не ги стягат за жътвата, а освен това има и други, които са пред бракуване, поясни Шопов. По думите му проверяващите са доволни от това, което е направено за подготовка на машините за жътвата тази година. Освен пловдивските комбайни в региона има и още 16 машини за работа в полето с регистрации от други области.

Тази година има повече нови комбайни в сравнение с миналата. Броят им не е малко, тъй като са закупени девет от началото на годината, а миналата са били 3-4. В Пловдивско няма практика на един житен масив да работят по шест-седем зърнокомбайна, както е в Добруджа. Изключение за това прави само района на Раковски, каза Атанас Шопов. В повечето случаи на един масив работят по един-два комбайна и в тази връзка проверките за техническото им състояние стават по-трудно, защото се ходи от село на село и от масив на масив, допълни Шопов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.