1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 44 млн. евро за румънските говедовъди

44 млн. евро за румънските говедовъди

Максималната сума, която една животновъдна ферма в Румъния може да получи като държавна помощ, е 250 000 евро

44 милиона евро държавна помощ ще получат говедовъдите в Румъния, след като Европейската комисия одобри съответната анотация. Парите трябва да послужат за подкрепа на фермерите във връзка с войната в Украйна.
 
Средствата ще бъдат раздавани под формата на директни плащания, а целта на правителството в Букурещ е да компенсира стопаните за част от допълнителните разноски, възникнали заради поскъпналите горива, енергия и фуражи, както и за преодоляване на финансовите затруднения. Максималната сума, която една животновъдна ферма в Румъния може да получи като държавна помощ, е 250 000 евро. Парите трябва да бъдат изплатени до 31 декември тази година.
 
Освен това Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на половин милион евро за овощарите на остров Кипър, отглеждащи цитрусови плодове. И тук причината са последствията от руската агресия срещу Украйна. С тези средства Никозия ще може да помогне на стопаните и да ги обезщети заради по-високите производствени цени, включващи електричество, горива и торове. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.