1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Бразилия с най-ниските разходи на кг живо тегло в свиневъдството

Бразилия с най-ниските разходи на кг живо тегло в свиневъдството

Средната производствена цена за 17-те държави, обхванати в проучването, е 1,60 евро

Бразилия е страната с най-ниски производствени разходи в свиневъдството. Това показва сравнение, изготвено от мрежата "ИнтерПиг", в която участват 14 институции и експерти от Съединените щати, Канада, Бразилия и 14 държави от Европейския съюз.
 
В южноамериканската държава производството на един килограм живо тегло струва средно между 1 евро и 5 цента в щата Мато Гросо и 1 евро и 19 цента в Санта Катарина. За същото количество стопаните в Съединените щати плащат евро и 32, а в Европейския съюз цените са между 1,39 в Дания и 1,70 евро в Германия.
 
Средната производствена цена за 17-те държави, обхванати в проучването, е евро и 60, като през 2022 има значително покачване спрямо предходната година. В Германия има плюс 10%, следват Бразилия и Испания с по 11 и 14 на сто, а най-сериозното покачване – с 22 % – е в САЩ. За поскъпването допринасят най-вече по-високите цени за фуражите, причинени от климатичните промени, както и войната в Украйна. В резултат са поскъпнали и работната ръка, торовете и енергията.
 
Бразилия има не само най-малките разходи, но и най-ниската изкупна цена. Там през 2022 година кланиците са плащали около 1 евро на килограм живо тегло, докато в Съединените щати цената е била евро и 58, а в Европа – между евро и 48 в Германия и евро и 56 в Испания. Средната производствена цена от евро и 50 за всички 17 страни означава, че, с изключение на САЩ, разходите са били по-малки от приходите. 
Предимствата на Бразилия са по-евтините фуражи, както и по-ниските надници, които през миналата година са били в размер на 3 евро и 17 цента на час. В същото време в Испания и Германия фермерите плащат повече от 15 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.