1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Даниела Спасова: Основното правило в нашата фамилия е да се знае цената на парите

Даниела Спасова: Основното правило в нашата фамилия е да се знае цената на парите

В днешния свят измеренията на ценностите са други

 - Г-жо Спасова, Вие сте основоположник на семейния бизнес. Защо птицевъдство?

Решението е случайно. По професия съм математик, бивш преподавател в Шуменския университет, но обстоятелствата през 90-те години ме накараха да си сменя професията и да се занимавам с нещо, което да отговаря на битието ми. В онези години преподавателите бяха нископлатени, аз трябваше да издържам синовете си, затова реших да търся варианти, за да се случи това. Пробвах няколко неща, едното от които – търговия с животни, и когато продавах два камиона с животни на пристанище Бургас или Варна, аз печелих толкова, колкото ми беше годишната заплата. Напуснах университета. Стъпката, която съм предприела, е абсолютен риск. Съвсем случайно се оказа, че имам ангажимент към тази ферма, започнахме с частична собственост, имаше опити за ликвидиране на това участие, но с хиляди пречки, успяхме.

 - Начинът, по който сте възпитали синовете си, явно е бил успешният проводник те да се справят добре с бизнеса…

Синовете ми заминаха в САЩ с мижава сума в долари, успяваха сами да си плащат таксите. Основното правило в нашата фамилия е да се знае цената на парите. Възпитана съм от моя баща, че човек трябва да бъде честен, принципен, упорит и много да работи. Това успях да го предам на синовете си.

В днешния свят обаче измеренията на ценностите са други – само финансови. Ценностите девалвират, няма отношение, няма мярка, няма етика. Не може човек да бъде само консуматор, той трябва и да дава.

 - Синовете Ви твърдят, че сте жената-мъж, много борбена, умеете да поемате рискове… Възхищават Ви се…

В момента се радвам на добри старини, изцяло предприятието се управлява от синовете ми, правят го успешно, не сме зависими от нищо. Но никога не им казвам, че са направили достатъчно. Трябва още и още!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.