1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Франция също забрани умъртвяването на мъжките пилета

Франция също забрани умъртвяването на мъжките пилета

Според изчисления на Европейската комисия в ЕС всяка година се унищожават около 300 милиона пилета

Франция стана втората държава в Европейския съюз, забранила със закон умъртвяването на мъжките пилета в птицевъдните стопанства. От началото на годината тази практика е наказуема и в Германия.
 
Според публикувания във френския държавен вестник декрет птицевъдните ферми вече трябва да ползват методи за разпознаване на пола на пилето още преди излюпването. Стопанствата имат време до края на годината, за да си набавят необходимата апаратура.
 
Досега всяка година във Франция се умъртвяваха около 50 милиона мъжки пилета, защото не трупат месо и не снасят яйца. Според изчисления на Европейската комисия в ЕС всяка година се унищожават около 300 милиона такива пилета.
 
Френски природозащитници подложиха новия закон на остра критика, защото той дава възможност пола да се определи до 15-тия ден след оплождането на яйцето. Според защитниците на животните на този етап ембрионите вече усещат болка.
 
В Германия съответният закон беше гласуван през май 2021-а и влезе в сила от 1 януари. Преди това немските птицевъди умъртвяваха по 40 милиона мъжки пилета на година. Сега те са длъжни да определят пола преди излюпването, или да угоят малките петлета. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.