1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Георги Василев: Доближаваме се до топ резултатите, които постигат в Австрия

Георги Василев: Доближаваме се до топ резултатите, които постигат в Австрия

Това е един завод за мляко, трябва да се научим да сваляме себестойността

Той е млад, с икономическо образование, с бизнес в областта на строителството. Преди 9 години обаче Георги Василев от гр. Белица прави рязък завой в кариерата си. Той и баща му започнали да обработват земя, няколко години след това се захващат с животновъдство. Днес ни посрещат в модерна семейна ферма със 153 животни. Първият внос, който направили, бил на 25 заплодени юници от породата Симентал, като за всяка от тях платили по 1600 евро.

Не без гордост Георги споделя за високата млечност на животните. „Доближаваме се до топ резултатите, които постигат в Австрия, със средна млечност от около 8,3 т на лактация от стадото.“

На какво се дължи това – на много предварителни проучвания, събиране на знания и информация, консултации със специалисти и най-важното – правилен избор на порода.

„Спряхме се на породата Симентал заради качеството на млякото. В момента обаче губим, защото себестойността ни е по-висока в сравнение с най-разпространените млечни породи, защото Сименталът консумира повече храна. Това е един завод за мляко, трябва да се научим да сваляме себестойността.

Макар че не е типично месодайна порода, ако можеш да угоиш добре мъжките приплоди, се получават доста добри резултати и като дневен прираст превъзхождат доста от месодайните породи. Стигали сме до 1,6-1,7 кг прираст на ден. Но пък кланичният рандеман на Симентала е малко по-нисък от другите месодайни породи. Имаме търсене на мъжки животни – купуват се за угояване и за разплод“, споделя младият мъж.

Капацитетът на фермата е 200 животни и искат да увеличат стадото, за да го запълнят.

В чужбина земеделците са продуктивни и печеливши, защото внедряват новости, които им намаляват разходите, е равносметката на Георги. В неговата ферма също могат да се видят иновации. Телетата се хранят с помощта на робот, който разпознава всяко от тях и подава необходимата му храна. Другият робот е за прибутване на храна, като след въвеждането му количеството на млякото се повишило между 800 г и един литър.

ferme-georgi-vasilev

Произвеждат собствени фуражи от обработваемата земя, допълнително купуват шротове, като специалисти по хранене изготвят рецептите.

Във фермата няма европейски инвестиции, защото не им провървяло и проектите им не били одобрени. Затова ползват кредити и лизинги.

„Първите няколко години имаше моменти, в които съжалявах, че сме започнали. Но още имам надежда, че нещо може да се оправи. Административната тежест и злоупотребите в земеделието са основните трудности пред нас. Злоупотребите с виртуалните животни касаят всички. За първи път се правят проверки, откакто аз съм животновъд, затова съм оптимист, че нещо може да се промени.“

Бащата на Георги - Здравко Василев, ни изпраща с думите: „Гордея се, в мечтите си виждам фермата пет пъти по-голяма.“

Гледайте гостуването във фермата на Георги Василев в предаването Те победиха по АГРО ТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.