1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Излизането от ЕС затруднява развъждането на редки животни

Излизането от ЕС затруднява развъждането на редки животни

Бюрокрацията затруднява развъдната програма за застрашени животни

Новите бюрократични мерки, възникнали във Великобритания след излизането й от Европейския съюз, затрудняват програмата на зоологическите градини на Острова за развъждане на застрашени от изчезване животни. Мерките пречат на обмена със зоопаркове на Континента на зубъри, носорози и различни видове маймуни.
 
Преди Брекзит всяка година между Обединеното кралство и останалата част от Европейския съюз са били прехвърляни по 1400 животни, а през 2022 бройката е паднала до под 200. Затова няколко десетки зоологически градини призоваха в отворено писмо министър-председателя Руши Сунак да намери решение на проблема. Вследствие на този пропуск специалният транспорт на животни трябва да бъде сертифициран и на двата бряга на Ламанша, което вдига цените. По думите на директора на зоологическата градина на остров Джърси, намиращ се само на няколко километра от Франция, в момента е по-лесно да се изпращат животни до Съединените щати или Австралия, отколкото до Франция. Освен това цената за прехвърлянето на един гибон е скочила от 1000 на 8 000 лири. Бюрокрацията затруднява развъдната програма за застрашени животни и противоречи на Монреалското споразумение за защита на природата от 2022 година, се казва в отвореното писмо до премиера Сунак.
Преди Брекзит Лондонският зоопарк е изпращал по 400 животни на година до институции в Европейския съюз, а през миналата година са транспортирани 38. Заради липсващо споразумение с Общността, прехвърлянето на един Златист лъвски тамарин, застрашен вид маймуни, е отнело 17 месеца, а доставката на жираф до Чехия се е проточила година и половина. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.