1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. МЗХГ, БАБХ и ДФЗ инспектираха животновъдна ферма край Ихтиман

МЗХГ, БАБХ и ДФЗ инспектираха животновъдна ферма край Ихтиман

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите с ресор „Животновъдство“ Крум Неделков, изпълнителният директор на ДФЗ Борис Михайлов и експерти от БАБХ провериха фермата на братя Гичеви в с. Боерица

Съгласно Регламент 61 от 2006 г. БАБХ извършва регулярни проверки по отношение на идентификацията и регистрацията на животни като минимумът за едри преживни животни и еднокопитни е 3%, а за дребни е 5% от поголовието. Подборът на животните се извършва на база предварителен риск анализ, който се базира на определени показатели, като има и случаен принцип. Желанието на Министерството на земеделието, храните и горите, БАБХ и Държавен фонд "Земеделие" е да прекратят манипулациите и порочни схеми в животновъдството. От няколко месеца текат масирани проверки в различни земеделски райони и животновъдни ферми за идентификацията и регистрацията на животните.

Крум Неделков каза, че освен регулярните проверки, се правят и изненадващи проверки по сигнали на граждани. Такава проверка е направена в края на месец септември в Софийска област на два етапа. По време на първия етап са проверени три животновъдни обекта на двама бенефициенти, а през втория етап девет животновъдни обекта на шестима бенефициенти. В обектите са били заявени към 872 говеда, а при проверките били установени едва 305 броя говеда – заключението е, че 2/3 от поголовието липсват. По мярка "Агроекология и климат - Дейност опазване на застрашени животни и застрашени коне" от заявените общо 61 коне, не било установено нито едно животно. Заместник-министър Крум Неделков призова гражданите да подават информация за манипулации и порочни схеми. Той призова за подаване на сигнали.

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Борис Михайлов каза, че проверките ще продължат и ако бъдат установени манипулации и нарушения, ще бъдат дадени на европейските прокурори. Той изрази опасения, че има хора и в МЗХГ, и в ДФЗ, които подпомагат порочните практики, но се закани те да бъдат установени и да си получат заслуженото.

Собствениците на кравефермата в село Боерица край Ихтиман Виктор и Светозар Гечеви заявиха, че във фермата има около 180 крави от млекодайната порода Симентал. От тях дойните са около 70-80, а млякото продават на мандри.

Още от посещението на фермата в Боерица гледайте в рубриката Новина плюс по Агро ТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.