1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нова Зеландия увеличава износа на говеждо и агнешко

Нова Зеландия увеличава износа на говеждо и агнешко

През август тази година новозеландският износ на говеждо и агнешко месо достигна стойност от почти 395 милиона евро, което е с 25% над резултата от същия месец на 2020-та. Най-голям плюс е отчетен при говеждото – с 39 на сто до 179 милиона.
Увеличението се дължи основно на по-големите доставки за Китай, приходите от които са скочили с 89% до 70 милиона евро. Износът на говеждо към Съединените щати бележи ръст от близо една трета до 61 милиона. Според данните на браншовата организация на износителите на месо, през август 2021-а Нова Зеландия е експортирала малко над 35 000 тона говеждо, или със 71% над средното месечно количество за последните 30 години. Островната държава се е възползвала от слабото международно предлагане, породено от бавното възстановяване на стадата в съседна Австралия, както и от ограниченията за износ от Аржентина. Освен това в края на август Китай спря импорта на говеждо от Бразилия, след като в южноамериканската държава бяха установени случаи на болестта луда крава.
 
За същия период приходите от експорт на новозеландско агнешко са се покачили с 10% до 123 милиона евро, въпреки че количеството е със 7 на сто по-малко. Ръстът се дължи само на увеличената цена, достигнала през август 6,85 евро за килограм. Китай и тук е най-големият клиент, изкупил агнешко за 56 милиона, или с 46% повече, отколкото през същия месец на миналата година.
Според браншовата организация износът на говеждо през сезон 2020/21, приключил през септември, ще отчете увеличение с 6% до 493 000 тона. При агнешкото се очертава слаб спад с 1 на сто до 391 000 тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.