1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нови научни аргументи за забрана на клетъчното отглеждане

Нови научни аргументи за забрана на клетъчното отглеждане

Съществува ли връзка между метода на отглеждане и разпространението на инфлуенца по птиците?

Нова научна статия относно методите на отглеждане на кокошки носачки и инфлуенцата на ас. Виктория Маринчева от Лесотехническия университет е публикувана в международнотто издание International Journal of Veterinary Sciences and Animal Husbandry. В нея се анализира връзката между метода на отглеждане на птици и инфлуенцата, нейното разпространение и последствия.

В статията се разглеждат възможните икономически и здравни последствия от разпространението на вируса, както и високата гъстота на популациите като рисков фактор за разпространение на инфекцията.

"Големият брой на птиците при интензивен цикъл на производство е предпоставка за бързо разпространение на инфекциозни заболявания и причина за сериозни икономически загуби."

Обезпокоителни са и все повечето случаи на разпространение на инфлуенца по птиците при бозайници.

Съществува риск за адаптиране на инфлуенца по птиците тип H5N1 към бозайници, включително човека, и други видове животни. Някои бозайници, като норките, могат да служат за резервоар на инфекцията и източник на нови щамове и субтипове с висока патогенна активност за животните и/или човека. Този риск се увеличава поради отглеждането на голям брой животни в близък контакт, което отново повдига въпроса за отрицателния ефект на фактора гъстота в животновъдните обекти.

"Условията на отглеждане, които не осигуряват на птиците достатъчно пространство за движение и възможност за проява на естествено поведение, са източник на постоянен групов стрес, което води до намаляване на имунитета и увеличаване на риска от заболявания. Не на последно място високата гъстота е предпоставка за препасиране на вируса и повишаване на неговата заразоспособност."

Ас. Виктория Маринчева води упражнения по дисциплините "Кинология", "Животновъдство", "Генетика и развъждане на животните" във Факултета по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.