1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Откриха гена, отговорен за размножаването на вируса на африканската чума

Откриха гена, отговорен за размножаването на вируса на африканската чума

Откритите от учените факти могат да послужат за селекцията на животни устойчиви на заболяването

Досега малко се знаеше за размножаването на вируса, който причинява африканската чума по свинете в клетките на заразения организъм. Крачка напред в изучаването на този въпрос прави екип от учени от Германия и Шотландия, който установи, че решаваща роля за това играе определен ген от имунната система на свинята.
 
Откритите от учените факти могат да послужат за основа на нови изследвания на биологията на вируса на АЧС, най-вече за разработването на нови медикаменти и ваксини, както и за селекцията на животни, които да са устойчиви на заболяването.
 
Екипът изследователи е установил, че вирусът разполага с голям ДНК-геном, който произвежда повече от 160 вида протеини в заразената клетка. С помощта на т.нар. генна ножица учените са съставили списък с клетките, които най-често служат за гостоприемник на вируса. По този начин те са успели в лабораторни условия да изключат всички известни гени от генома на свинята и да тестват доколко получените клетъчни култури възприемат инфекцията. При изключване на определени гени се наблюдават нарушения на размножаването на вируса, а това може да помогне за разработването на ефективни методи на терапия срещу африканската чума.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.