1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Позиция на КАЖИ относно репортаж за кокошки в клетки

Позиция на КАЖИ относно репортаж за кокошки в клетки

След неколкократни опити за контакт с медията, екипът на КАЖИ публикува позиция относно репортажа

От сдружение КАЖИ публикуваха своя позиция във връзка с излъчен репортаж на 15.04.2023 г. в предаването “Събуди се” по НОВА ТВ на журналиста Красимир Боев на тема “Как се гледат 12 000 кокошки(видео). Репортажът, заснет с цел да създаде радостно великденско настроение, повдига редица тревожни въпроси. Също така демонстрира в ефир поредица от нарушения на законодателството.

След неколкократни опити за контакт с медията, екипът на КАЖИ публикува позиция относно репортажа.               

Още с първите кадри (0:32 мин., 0:35 мин.) се вижда изключително ниската хигиена във фермата за кокошки носачки, липсата на изискуемите предпазни облекла на водещия и представените като “домакини” лица (0:50, 1:06 мин.), заснето в близък план пипане с голи ръце на яйцата в улеите (0:50 мин., 1:52 мин.), лутащи се извън клетките птици (0:32, 0:55 мин.).

Всички тези кадри показват явно неспазване на нормативните изисквания за хуманно отношение и биосигурност при отглеждането на кокошки носачки и очевидни нарушения на няколко наредби.

Освен очевидните нарушения, в репортажа се наблюдава подвеждане на потребителите чрез използване на субективни определения. Представянето на кокошки носачки, отглеждани в клетки, като “домашни любимци” (1:12 мин) и “щастливи” (1:52 мин и т.н.), и че птиците "си правят купони" в клетките противоречи на кадрите.

Определянето на клетката като “апартамент” е подвеждащо. В кадрите ясно се виждат многобройните клетки, в които птиците никога не виждат слънчева светлина, не ровят в почвата, не правят прашни бани, дори не могат да разперят крилете си

Отразените “уникални клетки, никой не ги гледа така по света” (2:30 мин.) се наричат “уголемени клетки”. Това е системата с най-ниския разрешен в ЕС стандарт по отношение на хуманното отношение към птиците. В редица европейски страни отглеждането на кокошки в клетки е забранено, защото този метод се счита за жестокост.

От КАЖИ напомнят, че на 30 юни 2021 г. Европейската комисия заяви намерението си да представи най-късно до 2023 г. законодателно предложение за забрана за използването на клетки за редица селскостопански животни, а по-рано същия месец евродепутатите одобриха призива на гражданите на ЕС за постепенно прекратяване на отглеждането на животни в клетки: End the Cage Age (Край на клетките), подкрепена от 1,4 милиона европейски граждани.     

         




От КАЖИ също така отправят призив към телевизия НОВА ТВ, както и към всички медии за отразяване на реалните факти при отглеждането на кокошки носачки за яйца с цел актуално информиране на потребителите и зрителите. Екипът на КАЖИ по хуманно отношение към селскостопанските животни е на разположение на представители на медиите, които искат да придобият или подобрят знанията си по темата, за да осигурят на зрителите си обективни и качествени журналистически материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.