1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Протести спират първата ферма за октоподи в света

Протести спират първата ферма за октоподи в света

Аквакултурната инсталация е планирана на остров Гран Канария в Атлантическия океан

Международният ден на октоподите, отбелязан в средата на месеца, стана повод група испански екоактивисти да засилят протестите си срещу изграждането на първата в света ферма за отглеждане на тези животни. Аквакултурната инсталация е планирана на остров Гран Канария в Атлантическия океан.
 
Близо 40 природозащитни организации се обединиха в протест и изпратиха отворено писмо до правителството на автономния регион Канарски острови. В него те настояват властите да спрат изграждането на аквакултурното стопанство.
 
В писмото активистите изтъкват, че комерсиалното отглеждане на октоподи не е възможно, тъй като в естествената си среда тези животни са единаци, които не могат да оцеляват в групи. Природозащитниците посочват също така, че предвиденият метод за умъртвяване, а именно бавното замразяване, е прекалено жесток. 
 
Недоволството се подхранва и от факта, че в проекта за фермата е заложено октоподите да бъдат хранени със скариди и други морски дарове, което би засилило натиска върху популациите от тези видове. Компанията, която иска да изгради инсталацията в акваторията на пристанището на Лас Палмас, има намерението всяка година да отглежда по един милион екземпляра, от които да добива 3 хиляди тона месо.
Протестите срещу фермата започнаха преди три години и засега успешно спират нейното довършване. До момента няма и оценка за въздействие върху околната среда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.