1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Стартира първото по рода си изложение за иновациите в птицевъдния отрасъл Smart Poultry World

Стартира първото по рода си изложение за иновациите в птицевъдния отрасъл Smart Poultry World

Поканените лектори са експерти с богат опит и международна репутация

Съюзът на птицевъдите откри "Smart Poultry World". Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието Кирил Вътев и председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. Организатори са Bul X и Съюза на птицевъдите в България. 

Приветствия към гостите на форума отправи председателят на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

„Това събитие предоставя уникална възможност за обмен на идеи, знания и опит. Уникалния формат дава форум за обществен  диалог между иноватори, експерти и птицевъди от целия регион. Тази конференция стартира през далечната 1975г. От 1991 година тази стара традиция е продължена от Съюза на птицевъдите в България. Сега в партньорство с Бул Х и Интер Експо Център София се надяваме да поставим София на европейската птицевъдна карта, а Smart Poultry World да привлича все по-голям интерес”, каза в приветствието към участниците на събитието Ивайло Гълъбов.

Поздравления към участниците отправи и Министърът на земеделието Г-н Кирил Вътев.

„С огромно удовоствие и нескрита гордост заставам пред вас във връзка с откриването на това прекрасно събитие на Съюза на птицвъдите. Тъй като птицевъдството е един от трите стабилни сектора в България. Другите два са свиневъдство и зърнопроизводството. Много искам и полагаме всички усилия с целия екип на Министерството на земеделието и храните,  хранително-вкусова промишленост да се ориентирана към пазара както птицевъдството и свиневъдството. Зърнопроизводството  е в пряка зависимост от борсовите цени, които не винаги следват икономическата логика и себестойността на  отделните култури. Интегрирането на зърнопроизводство и животновъдство е модела който може да намали тази зависимост. Затова новото, по което работим е изграждането на агрохранителните вериги, за да може всички да познават взаимоотношенията по пътя от полето до масата. Така че ни предстои много работа... Пожелавам успех на изложението и нека форумът бъде ползвотворен за всички вас”, каза минитър Вътев.

Приветствие към птицевъдния сектор отправи и председтелят на БСК Добри Митрев.

„За мен е огромна чест да бъда отново, тази година, гост на международното изложение. Изключително съм щастлив, че има организации като Съюза на птицевъдите в България, които се грижат и работят за развитието на своя сектор. Впечатлен съм от темите, които са заложени в конферентната програма. Обсъждането на новите технологии  и иновации могат да надградят възможностите за развитие на сектора”, сподели Митрев.

Видео обръщение към гостите отправи и Председателят на комисията по земеделието, храните и горите Г-жа Десислава Танева. Тя пожела успешно провеждане на събитието и подчерта, че пред птицевъдите се здават нови предизвикателства заложени в зелената зделка. Изрази надежда, че ЕС ще намери общо решение за намаляване на въздействието и икономическите загуби от войната в Украйна.

Поканените лектори са експерти с богат опит и международна репутация. Изложението ще бъде разположено на площ от 2500 кв. М. Обособени са 44 щанда, между които се отличават няколко световни лидери в областта на технологичното оборудване, енергийната ефективност, храненето, здравеопазването и генетиката.

В събитието има участници от България, Гърция, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Албания, Черна Гора, Турция и други.

Целта на Smart Poultry World е да ускори дигиталната трансформация в птицевъдната индустрия, чрез нови технологии, които да подобрят условията на труда и повишават нивата на производителност, устойчивост, здравето на животните и качеството на храната.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.