1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Уникален бизнес модел в зайцевъдството: Затворен цикъл, бутикови фермерски продукти от заешко месо

Уникален бизнес модел в зайцевъдството: Затворен цикъл, бутикови фермерски продукти от заешко месо

Николай Симеонов-младши: Хората никога не губят – или печелят, или се учат

„Зайцевъдните ферми у нас намаляват, но ние сме единствената в България ферма за отглеждане на зайци и преработка до краен продукт“, това споделя в предаването „Те победиха“ Николай Симеонов.

nikolaj-simeonov

Николай Симеонов

В началото започнал с един триетажен зайчарник с 6 клетки, като зайците ги гледали за собствена консумация. И от хоби заниманието прераснало в бизнес – сега вече са стигнали до 50 майки, което за България е доста сериозно. „Това са домашни зайци, които се отглеждат на двора, на открито. Надграждаме фермата, затворихме цикъла с производството на 7 продукта от заешко месо, които са без добавки и консерванти. Единственият консервант в тях е хималайската сол. Заешкото е подходящо при захранване на бебета, защото то най-лесно се усвоява от човешкия организъм, то е с нулево съдържание на холестерол, съдържа малко мазнини, висок процент протеин, чисто и здравословно месо. Подходящо е за всякакви възрастови групи.

zaici2

Продуктите се предлагат в малки бутикови магазини.

Бъдещите амбиции на Николай Симеонов са много ясни:

„Искам да се разраснем, да направя нещо повече, всичко до тук съм постигнал със заеми, не съм получил никаква помощ от държавата. Проучвам, ако се отвори програма за подпомагане на малки ферми, да кандидатствам, за да не тегля отново кредит. Но ако трябва, ще го направя, защото аз искам да вървя напред.“

zaici

Синът му Николай Симеонов-младши тази година е завършил средното си образование и е на етап да бъде официално назначен във фирмата.

nikolaj-simenonov-jr

Николай Симеонов-младши

„Винаги е помагал, когато имаме нужда, на него му харесва – първо дистрибуцията, разнасянето по магазините, контакта с хората. Със зайците също много добре се справя и да се надяваме, че ще може да е пълноценен и навсякъде да ме замества“, разказва бащата.

zaici1

Младежът споделя, че досега възприемал живота като детска игра, но сега след като завършил хореографското училище в София – „малко ме хваща страх колко труден е животът. Но в баща ми виждам стабилна опора до мен, която ми помага да вървя напред и смело да крача в живота. Подкрепата на моите родители ми дава стимул да се развивам напред. Спорим, но в спора се ражда истината, вкъщи сме баща и син, на работа сме колеги, разграничаваме нещата.“

zaici3

Хората никога не губят – или печелят, или се учат – философски обобщава Николай-младши. А това важи и за живота, и за бизнеса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.