1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Започнаха проверки във великотърновско за нелегално отглеждане на прасета

Започнаха проверки във великотърновско за нелегално отглеждане на прасета

Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново започна проверки в домакинствата, за да се установи дали отново се отглеждат домашни прасета въпреки забраната

Междувременно се появиха инвестиционни интереси за строеж на нов свинекомплекс в региона.
Потърсихме за коментар директора на областната дирекция по безопасност на храните доктор Станимир Спасов. Той коментира, че има известни съмнения за нарушения:
„Хората, които са поели ангажимент да не отглеждат, ние им вярваме, но трябва да проверим. Имаме някакви съмнения, че е възможно с повишаване на цената на свинското да се появят апетити в някои хора да започнат да отглеждат свине. Не говоря за тези, които са взели по 300 лева за това, че са си заклали животните и са дезинфекцирали. И в тази връзка ние започваме проверки."
Проверките вече са започнали. Припомняме, че повече от 2200 домакинства в област Велико Търново получиха по 300 лева през миналата година, защото доброволно умъртвиха домашните си прасета. Всички ще бъдат повторно проверени дали не възстановили дейността, без да са осигурили условия за биосигурност. Глобата ще бъде не по-малка от 500 лева при констатиране на нарушение. Междувременно се появи и инвестиционен интерес за създаване на нов свинекомплекс в Лясковец.
„Има някаква такава информация, която излезе, че на общенски съвет е обсъждано инвестиционно намерение, но аз не съм запознат с това. Но няма нищо лошо, какво лошо има да се изгражда нова модерна свинеферма.“

По отношение на вируса на африканска чума от ведомството посочиха, че се увеличават отстреляните диви свине в региона, в които се доказва заболяването. По въпроса дали ловците спазват санитарните изисквания доктор Спасов каза, че няма съмнение, че ги спазват, а и не страдат от липса на средства. От друга страна сигнали за намерени мъртви диви прасета не се получават въпреки обявената парична награда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.