АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ МАЙ 2007

 

През май агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните поднормени валежи  и температури – около нормата за месеца. Необичайно за сезона, лимитиращ фактор за развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони на страната ще бъдат недостатъчните за пролетния вегетационен период почвени влагозапаси.

В началото на май очакваното относително сухо време ще доведе до задълбочаване на формиралия се през април дефицит на почвена влага. Недостигът на продуктивна влага в горните почвени слоеве ще се отрази неблагоприятно върху началните етапи от вегетацията на слънчогледа и царевицата, ще има сериозни последици и за развитието на есенните посеви. В Западните райони на Дунавската равнина (агростанциите Капитановци, Бъзовец, д-р.Йосифово, Кнежа) и на места в Североизточна България, където почвените влагозапаси при пшеницата в 50см слой в края на април бяха под 50% от ППВ, прогнозираните валежи  в края на първото и началото на второто десетдневие на май има вероятност да се  окажат твърде закъснели за напредналите в развитието си посеви, встъпили във фаза изкласяване.

През май при зимните житни култури ще протичат критични по отношение на влагата в почвата фази; изкласяване, цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. Недостигът на влага при есенниците през тези фази, характерни с повишено водопотребление на растенията,  ще се отрази неблагоприятно на бъдещата зърнена реколта. През третото десетдневие на май на места в Южна България при ечемика и пшеницата ще се наблюдава начало на фаза млечна зрелост.

Прогнозираните по-съществени валежи през третото десетдневие на месеца са предпоставка за значително увеличение на вегетативната биомаса при слънчогледа, царевицата и др. пролетни култури, но успоредно с това и конкурентната плевелната растителност, което изисква своевременно използване на подходящи хербициди и провеждане на качествена агротехника. Към края на май слънчогледът засят в агротехнически срок ще образува четвърти чифт листа, а в крайните южни райони на страната ще се наблюдава и начало на образуване на съцветие.

През месеца при овощните култури, незасегнати от априлските слани, ще протича формиране и наедряване на завръзите. При лозата ще се наблюдава образуване на съцветие.  

През май критични минимални температури не се очакват, но е желателно при разсаждането на зеленчуковия и тютюнев разсад да се следят краткосрочните метеорологични прогнози.

 

АРХИВ: АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ МАРТ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2007

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2006

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2006

 

НИМХ-БАН

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.