1. Начало
  2. Видеа
  3. Инвестиции
  4. Налагането на тавани на директните плащания ще доведе до недоволство и до разделяне на стопанствата

Налагането на тавани на директните плащания ще доведе до недоволство и до разделяне на стопанствата

Радослав Христов: Не виждам таваните на кого ще помогнат

Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите: „Прокрадва се една идея сред по-малките и средните - ако големите получат по-малко, дали тези пари няма да дойдат при нас. Не, няма да дойдат при вас – ще отидат някъде другаде и през някоя схемичка пак ще бъдат източени. 
 
Много популистко ми звучи това да се каже: Дайте да сложим тавани на големите, вижте ги какво правят – те получават много пари. То е елементарна математика – тоест, декарите по сумата дава общата сума. Ако обработваш един декар, ще вземеш 30 лв., ако обработваш 10 000 – ще вземеш 300 000 лв. Аз не виждам каква несправедливост има тук. Справедливостта е абсолютна. Не виждам таваните на кого ще помогнат. До какво ще доведат – първо, до недоволство, второ – веднага започваме да правим фирми и да разделяме стопанствата. И какво – ще тръгнем да заобикаляме закона, защото някой не е обмислил добре нещата. Или го правиш за всички, или за никой. С какво големите са по-различни – че са инвестирали повече, че са спали по-малко, че дават повече рента. Защо те да получават по-малко? 
Мисля, че за мащабите на България над 100 хил. дка трябва да има редуциране на плащанията. Това е мое лично мнение. Извинявам се, ако засягам някого.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.