Засилена вътрешна консумация на малини и ягоди

Иновациите, които искат да внедрят българските малинопроизводители, са свързани със спазване на всички световни норми за качество и хигиена, както и с решаването на проблема с липсата на работна ръка. Пред малинопроизводителите на дневен ред са няколко ключови амбиции. Освен въвеждане на мобилни технологични линии, които още на полето да сортират, обработват и опаковат продукцията, желанието им е производството на малини и ягоди в иновативни оранжерии да получава обвързана подкрепа. Практиката показва, че подадените проектни предложения по мерките от ПРСР винаги надвишават бюджета, което говори и за големия интерес към европейско подпомагане. По данни на националната агростатистика през последните 4 години има плавно увеличение на площите с ягодоплодни. Изключение прави 2020-та, в която площите са намалели с около 2 000 дка. Пандемията и по-трудният експорт са отворили друга възможност – засилена вътрешна консумация. По отношение на цената тя зависи определено от качеството, количеството и сортовата структура. И ако до момента почти 90% от продукцията е била предназначена за преработка, то сега ориентацията е към пазара за свежа консумация.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.