1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. Можем ли до 2030 г. да намалим наполовина употребата на антибиотици в животновъдството?

Можем ли до 2030 г. да намалим наполовина употребата на антибиотици в животновъдството?

По-засиленото хуманно отношение към животните ще има решаваща роля

Намаляване наполовина употребата на антибиотици в животновъдството до 2030 г. е сред целите на стратегията От фермата до трапезата. Европейската комисия вече определи борбата срещу антимикробната резистентност като приоритет и заяви, че националните стратегически планове на Общата селскостопанска политика трябва да включват мерки за намаляване на употребата на антибиотици. 
 
Световната здравна организация предупреждава, че ако не се предприемат действия, до 2050 г. антимикробната резистентност може да причини 10 милиона смъртни случаи всяка година и да доведе до икономически загуби, сравними с финансовата криза от 2008 г. 
Един от начините за намаляване на антибиотици в животновъдството е чрез хуманното отношение към животните. То оказва влияние върху тяхната продуктивност си и репродуктивен резултат. Доброто третиране на животните е свързано с по-добро здраве, тъй като по-ниските нива на стрес подобряват имунитета. Подобряването на биосигурността в стопанствата също е от съществено значение за намаляване употребата на антибиотици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.