Първото балканското изложение на движението Slow Food ще се проведе в средата на юли

Десислава Димитрова - национален координатор за Slow Food за България

- Кога и къде ще се проведе първото балканското изложение на движението Slow Food?

- "Тера Мадре Балкани" – първата регионалната среща на производители на традиционни храни - ще се проведе от 15 до 18 юли 2010 г. Събитието ще се състои от два компонента. Първият е работна среща (конференция) с домакин СУ "Св. Климент Охридски", на която ще се разискват теми, свързани с опазването на традиционните храни и съвместяването на европейските регламенти с традиционните начини на производство. Вторият е изложба-пазар на местни храни, която ще се организира пред Университетската ботаническа градина на ул. "Московска" - между Паметника на В. Левски и ул. "Дунав". Ботаническата градина ще бъде мястото за провеждане на социалните събития – откриване и закриване на срещата, официален коктейл за участници и гости, платени дегустации на уникални храни, италианска вечер, демонстрация на карвинг върху плодове и зеленчуци, занимания с деца. Работата с деца е специален акцент в събитието. Идеята е под формата на игра да им бъде обяснена ползата от консумиране на чиста и вкусна храна.
 
- Защо движението Slow Food избра София за тази своя първа изява на Балканите?

- "Тера Мадре" ("Майка Земя") е световен форум, на който си дават среща представители на общности, които произвеждат традиционни храни, готвачи, изследователи, младежи, учители.

Регионалната среща "Тера Мадре Балкани" е инициирана от Асоциацията на конвивиумите (местните структури) на Slow Food - България. Смятаме, че Балканите са уникална част от света, което се определя от разнообразните природни дадености, дълга и сложна история и различни съвременни политически и икономически характеристики. Поради това регионът се характеризира с изключително много традиции в областта на селското стопанство и свързаното с това богато кулинарно наследство. Според нас на Балканите е трудно да се разграничат национални кулинарни специфики, по-скоро тук може да се говори за регионална кухня.

Нашата идея, която се подкрепя безрезервно от международната организация на Slow Food и е приета единодушно от останалите балкански държави, е този форум да се случва всяка година в една балканска страна на ротационен принцип. Правилата за поемане на домакинството на "Тера Мадре Балкани" ще бъдат обсъдени по време на световния форум "Тера Мадре" през октомври 2010 г. в Италия.

- Каква е целта на инициативата?

- Целта на инициативата е да се срещнат производители на храни, фермери, изследователи, политици, учени, готвачи, учители от всички балкански страни. Освен форум за дискусии това е и начин да се запознаят българските потребители с един спектър от храни, които до този момент не са били известни на нашия пазар. Още повече, че се очаква през 2010 г. да влезе в сила Наредбата за директни доставки на храни. Тя ще даде възможност на фермера да преработва във фермата си мляко, месо и др. и да предлага продукцията си директно на крайния потребител. Това от една страна е стимул за земеделския производител, а от друга - ще увеличи избора на българския потребител и достъпа му до вкусна и качествена храна.

- Какви продукти  ще бъдат представени на изложението, колко страни вече са потвърдили участие?

- В изложението ще участват делегации от България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Хърватска, Босна и Херцеговина, Албания и Косово. На специални национали щандове те ще представят своите кулинарни традиции. Посетителите на пазара ще имат възможност да опитат уникални сирена, колбаси, сладка, мед, напитки и др. както от България така и от другите балкански страни.

- Какво ще представи Slow Food – България?

- Смилянски фасул, зелено сирене от Черни Вит, родопско бито сирене, крокмач, разложки дедец и нафпавок, различни видове мед и пчелни продукти и други уникални храни от България. Колегите от коалиция "Чиста храна, честен поминък" също ще могат да представят своята дейност, свързана с опазването и развитието на традиционни храни, както и своята природозащитна дейност.

- Какви са критериите и каква е процедурата за участие, всеки ли може да участва, плаща ли нещо за това, кой поема разходите по изграждане на щандовете, по рекламата?

- Подборът на участниците в делегациите се прави от националните координатори на Slow Food във всяка една от балканските страни, включително и България. Целта е всяка делегация да представи в максимална степен националните постижения и да покаже на българските потребители своите уникални гастрономически традиции. Не трябва да забравяме, че основната цел на срещата е да се опознаем, да споделим трудностите, пред които сме изправени, и заедно да търсим пътища за тяхното преодоляване.

Едно такова голямо събитие изисква сериозен човешки и финансов ресурс. Патрон на събитието е министърът на земеделието и храните, съответно основен партньор е ръководената от него институция. Столичната община предостави безвъзмездно правото на ползване на площта за организиране на пазара. Конференцията ще се проведе в СУ "Св. Климент Охридски".

Финасова подкрепа за организирането на конференцията сме получили от фондация "Отворено общество", програмата "Изток-Изток", както и  от международната организация Slow Food. В момента сме в процес на набиране на спонсори.

- Ще има ли входна такса за посетители на изложението?

- Достъпът до пазара-изложение ще бъде свободен, тъй като основната му цел е популяризиране на един специфичен сегмент от храни сред българските потребители. Няколко събития са предназначени за ценители  - дегустацията на специфични храни, демонстрацията на карвинг върху плодове и зеленчуци, италианската вечер-състезание. За тях ще се продават билети от организаторите.

- Ще се продават ли продуктите по време на изложението?

- Да, ще се продават, но само онези, които са придружени с необходимите санитарни сертификати. Останалите храни ще бъдат достъпни за свободна дегустация. Ценното във случая е, че посетителите на изложението-пазар ще имат възможността да се срещнат директно с производителите, да получат подробна информация за продуктите им, както и да обсъдят начини за снабдяване с тези храни.

- Какви са другите изяви на Slow Food – България до края на годината?

- На 28 и 29 август 2010 г. в Черни Вит, община Тетевен, на традиционния фолклорен събор ще се представят ястия от различни селища от България, както и ястия, които са се приготвяли в Черни Вит за сватби и кръщенета.

Следващото голямо събитие е участието на българска делегация в световната среща "Тера Мадре", която ще се състои традиционно в Торино, Италия, в края на октомври.

През есента традиционно ще отбележим и празника на Смилянския фасул в с. Смилян.

Две български училища са включени в международен проект, координиран от Slow Food за подобряване на културата на хранене на децата. Наши учители ще участват в стартиращата работна среща през юли в Италия и ще представят своите постижения на специална конференция по време на "Тера Мадре" в Италия.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.